Hlavní obsah

Závod v super-G vyhrál Svindal před Millerem

WHISTLER

Norský lyžař Aksel Lund Svindal vyhrál ve Whistleru superobří slalom a má po stříbru ze sjezdu druhou olympijskou medaili. Svindal porazil Američana Bodeho Millera, bronzového muže z olympijského sjezdu, a jeho krajana Andrewa Weibrechta.

Foto: Max Rossi, Reuters

Norský lyžař Aksel Lund Svindal

Článek

Český sjezdař Petr Záhrobský musel na startu kvůli přerušení závodu, které způsobil těžký pád Švéda Patrika Järbyna, dlouho čekat a do cíle dojel se ztrátou 3,49 sekundy na vítěze na 34. místě.

"Čekání mi nevadilo, to se na závodech stává," řekl Záhrobský Radiožurnálu. Před startem plánoval útok na umístění do 12. pozice, ale za svým cílem daleko zaostal. "Snažil jsem se jet hodně aktivně, protože trať to vyžadovala, ale od prvního mezičasu jsem ztrácel. Nevím, proč to bylo. Jízda nebyla vysloveně špatná, ale čas je spíš dost špatnej," pronesl.

Druhý Čech Martin Vráblík byl na mezičasech podobně rychlý, ale v závěru minul branku a závod nedokončil. Na startu se nakonec neobjevili Ondřej Bank a Kryštof Krýzl, kteří dali na poslední chvíli přednost tréninku na nedělní superkombinaci, kde mají největší šanci uspět.

Pořadatelé postavili lyžařům náročný superobří slalom se zavřenými a rychlými, přesazovanými oblouky, obtížnost trati zvyšovaly ještě přechody ze sluníčka do stínu a naopak. V závěru závodu už byla trať také hodně rozbitá a cíl nevidělo z různých důvodů celkem osmnáct lyžařů z třiašedesáti startujících.

Záludnosti pocítilo několik kvalitních závodníků, Ital Peter Fill se do předposlední branky nevešel a poroučel se k zemi, stejně jako v polovině trati domácí naděje Manuel Osborne-Paradis. Nejhorší pád si ale prožil čtyřicetiletý Järbyn, který zachytil lyží o branku a po dvacetimetrovém letu vzduchem dopadl přímo na záda. Po dlouhém vyšetření byl svezen ze svahu na kanadských saních.

Po dlouhém prvním ošetření byl svezen do cílového prostoru na kanadských saních a putoval na vyšetření. Třebaže byl hodně odřený a v obličeji měl hodně krve, lékaři zjistili, že nemá nic zlomeného, ani žádná vážnější zranění krku, zad či hlavy. "Je v pohodě," prohlásil švédský týmový lékař Per Liljehölm. Na pád si však Järbyn nepamatuje.

Bez chyby

Svindal jako jeden z mála takřka nechyboval. Skvěle zajel i Miller, který sice opět riskoval, ale všechno mu vycházelo a jeho jízda byla nebývale čistá a plynulá. Až do Svindalovy jízdy vedl a prohrál s ním o 28 setin, do dalších dvanácti setin se v nesmírně vyrovnaném závodě vměstnali lyžaři až do sedmého místa.

"Bylo to hodně práce dostat se zpět," připomněl úřadující vítěz Světového poháru Svindal problémy, které ho v sezoně trápily. V říjnu si zranil koleno a na konci roku nezávodil kvůli těžké chřipce. Za klíčový v olympijském super-G označil průjezd částí zvanou Coach's Corner. "Měl jsem tam velkou rychlost a trochu jsem tam chyboval, ale naštěstí jsem to udržel. To rozhodlo," uvedl Svindal.

Po šesté pozici ve sjezdu si prožil další zklamání jeden z velkých favoritů Didier Cuche, který uzavíral desítku, před ním se seřadili jeho krajané Carlo Janka a Tobias Grünenfelder.

Ještě hůře jsou na tom ale na ZOH Rakušané. Zatímco Švýcarům vyhrál sjezd Dider Défago, lyžařská velmoc má po čtyřech závodech na olympiádě jediný bronz zásluhou Elisabeth Görglové ve sjezdu. Zato Američané září; na kontě už mají šest medailí, z toho jednu zlatou Lindsey Vonnové ze sjezdu.

Miller na olympijských hrách ve druhém startu podruhé prohrál se Svindalem, přesto se ziskem čtvrté medaile stal nejlepším americkým sjezdařem historie co do počtu cenných kovů. Dosud získal tři stříbra a jeden bronz, každou medaili má z jiné disciplíny.

"Cítil jsem, že jsem na tuto olympiádu přijel skutečně dobře připraven," prohlásil Miller, známý bouřlivák, který teprve nedávno opustil svůj život v karavanu a připojil se k americkému týmu. Na minulých hrách v Turíně se mu nedařilo, proslul pouze alkoholovými večírky. "Byl to dnes skvělý závod, jízda se mi povedla, jel jsem opravdu agresivně," uvedl.

Superobřímu slalomu, který se na olympiádě jezdí od Calgary 1988, ale kralují Norové. Svindal totiž navázal na tři vítězství krajana Kjetila Andreho Aamodta, jenž super-G vyhrál na olympiádě v letech 1992, 2002 a 2006.

Muži - superobří slalom:
1. Svindal (Nor.) 1:30,34, 2. Miller -0,28, 3. Weibrecht (oba USA) -0,31, 4. Heel (It.) -0,33, 5. Guay (Kan.) -0,34, 6. Innerhofer -0,39, 7. Staudacher (oba It.) -0,40, 8. Janka -0,49, 9. Grünenfelder -0,56, 10. Cuche (všichni Švýc.) -0,72.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.