Hlavní obsah

Češi skončili po pádu Razýma ve finále týmového sprintu devátí. Vyhráli Finové

Soči
Aktualizováno

Čeští běžci na lyžích Martin Jakš a Aleš Razým obsadili ve finále závodu v týmovém sprintu klasickou technikou poslední devátou pozici. Ze zlata se radují Finové Livo Niskanen, Sami Jauhojärvi. Stříbro vybojovali Rusové Maxim Vylegžanin a Nikita Krjukov, pro bronz si dojeli po pádu Němce Tima Tscharnkeho Švédové v sestavě Emil Jönsson, Teodor Peterson. Ženám kralovaly Norky Ingvild Flugstad Östbergová a Marit Björgenová, která získala druhé zlato v Soči a páté olympijské vítězství v kariéře.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Finové Iivo Niskanen (vlevo) a Sami Jauhojärvi slaví vítězství v olympijském závodu v týmovém sprintu klasickou technikou.

Článek
Fotogalerie

Naděje české dvojice zhatil Razýmův pád v polovině závodu. Na svém druhém úseku, celkově čtvrtém, jel na konci skupinky, jenže při sjezdu nezvládl zatáčku a Jakšovi předával s propastnou ztrátou 15 vteřin. Na vítězné Finy nakonec čeští lyžaři v cíli nabrali odstup tři čtvrtě minuty.

Stříbro v dramatickém závěru získali domácí Rusové Maxim Vylegžanin a Nikita Krjukov a bronz Švédové Emil Jönsson a Teodor Peterson. Po medaili sahali i Němci, jenže do obhájce stříbra Tima Tscharnkeho při posledním sjezdu najel Jauhojärvi a Němec spadl. Kolize zbrzdila i Krjukova a usnadnila Finům cestu za zlatem. Němci vzápětí podali protest, který však jury lyžařské federace FIS zamítla.

Bez medaile zůstali v závodu na 6x1,8 km švýcarští bratři Colognové nebo norští favorité Ola Vigen Hattestad s Petterem Northugem.

Björgenová vybojovala pátou zlatou na ZOH

Björgenová se díky zisku páté zlaté olympijské medaile mezi lyžařkami posunula před Larisu Lazutinovou na druhé místo historického žebříčku. Vedoucí Rusku Ljubov Jegorovovou může norská hvězda překonat v sobotu v závodu na 30 km.

V Soči triumfovala třiatřicetiletá Björgenová také ve skiatlonu, zbývající tři zlata vybojovala na předchozí olympiádě ve Vancouveru. Stříbro dnes slavily Finky Aino-Kaisa Saarinenová s Kerttu Niskanenovou. Ve finiši o bronz Švédky Ida Ingemarsdotterová se Stinou Nilssonovou těsně zdolaly Němky.

Běh na lyžích - sprint dvojic klasicky:
Muži:
1. Niskanen, Jauhojärvi (Fin.) 23:14,89
2. Vylegžanin, Krjukov (Rus.) -0,97
3. Jönsson, Peterson (Švéd.) -15,12
4. Hattestad, Northug (Nor.) -18,66
5. D. Cologna, G. Cologna (Švýc.) -21,01
6. Hamilton, Bjornsen (USA) -35,06
7. Dotzler, Tscharnke (Něm.) -42,13
8. Čebotko, Poltoranin (Kaz.) -46,49
9. Razým, Jakš (ČR) -46,94
...Miranda, Gaillard (Fr.) nenastoupili do finále
Ženy:
1. Östbergová, Björgenová (Nor.) 16:04,05
2. Saarinenová, Niskanová (Fin.) -9,09
3. Ingemarsdotterová, Nilssonová (Švéd.) -19,77
4. Böhlerová, Herrmannová (Něm.) -20,92
5. Jaskowiecová, Kowalczyková (Pol.) -31,49
6. Docenková, Ivanovová (Rus.) -40,86
7. Gruberová, Bonerová (Švýc.) -41,42
8. Caldwellová, Randallová (USA) -44,03
9. Smutná, Stadloberová (Rak.) -45,11
10. Čebašeková, Višnarová (Slovin.) -53,93

Reklama

Související témata: