Hlavní obsah

I soupeř Čechů je oslaben. Švéd Henrik Sedin přijde o olympijský turnaj

Vancouver
Aktualizováno

I švédská hokejová reprezentace se bude muset na olympijském turnaji obejít bez jedné ze svých hvězd. Úvodnímu soupeři českého národního týmu v Soči bude chybět útočník Vancouveru Henrik Sedin. Třiatřicetiletý centr a kapitán týmu Canucks v NHL má stále potíže s žebry, která si poranil v polovině ledna. Jeho místo zaujal Marcus Johansson z Washingtonu

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Švédský útočník Vancouveru Henrik Sedin.

Článek

Pro Švédy to byla už druhá změna oproti původní nominaci. Předtím forvarda Johana Franzéna z Detroitu, který se potýká s následky otřesu mozku, nahradil jeho klubový spoluhráč Gustav Nyquist. Třiadvacetiletý Johansson se může těšit na první velký turnaj v dresu reprezentace.

Sedin, jenž celou dosavadní kariéru v NHL strávil po boku dvojčete Daniela ve Vancouveru, patřil ještě nedávno k "železným mužům" slavné ligy, neboť téměř deset let nevynechal soutěžní duel. Jeho série se zastavila na čísle 679 a byla to druhá nejdelší šňůra mezi aktivními hráči.

Kvůli potížím s naraženými žebry Henrik Sedin šestkrát absentoval v sestavě Kosatek, pak sice dvakrát nastoupil, ale jeho problémy přetrvávají. Trenér John Tortorella oznámil, že do olympijské pauzy už ho do týmu zařazovat nebude. Sedinova bilance v této sezóně NHL se tak zastavila na 40 bodech (9+31) z 52 zápasů.

Těžké rozhodnutí

"Jsem zklamaný, že nejsem natolik fyzicky v pořádku, abych mohl reprezentovat svoji zemi na olympiádě. Je to těžké rozhodnutí, ale rozhodně to nejlepší pro mě osobně, švédský výběr i pro Vancouver. Spoluhráčům můžu jen popřát to nejlepší," uvedl zkušený hokejista v oficiálním prohlášení na klubovém webu.

Jeho bratr Daniel v nominaci pro hry nechybí. Oba reprezentovali na posledních dvou olympiádách, v Turíně pomohli Švédům ke zlatu a loni společně vyhráli mistrovství světa.

Zdravotní potíže už před Sedinem připravily o olympijský turnaj v Soči třeba kanonýra Tampy Bay a dvojnásobného nejlepšího střelce NHL Kanaďana Stevena Stamkose. Nestihl doléčit zlomenou nohu.

Reklama