Hlavní obsah

Český dům otevřel v Pchjongčchangu brány. Pivo teklo v poledne proudem

Radek Malina (Kangnung)Sport.czPrávo

Přestože bylo třicet minut po poledni času v Koreji (4:30 SEČ), pivo teklo při pátečním otevření Českého domu na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu proudem. Prostory naproti olympijské vesnici v přímořském středisku bojů pod pěti kruhy v Kangnungu budou sloužit reprezentantům k oslavám medailových úspěchů, současně jsou tradičně otevřené i fanouškům a zahraničním hostům.

Dvořák vypráví o trénincích i o Českém doměVideo: Radek Malina, Sport.cz

 
Článek

Čeští bobisté si užívají atmosféru v Českém domě

Však si také na pěnivém moku, stejně jako na českém guláši, pochutnávali i korejští návštěvníci, členové japonské či polské výpravy a pochopitelně i čeští reprezentanti. „Vstával jsem před hodinou, kluci na tom jsou podobně, ale otevření Českého domu jsme si nechtěli nechat ujít. Autobusem se cesta dala zvládnout za čtyřicet minut, tak jsme vyrazili," vykládal Dominik Dvořák, jeden z pilotů českých bobů, které se na zimní olympijské hry kvalifikovali.

Právě on se chopil na pár okamžiků role výčepního a natočil pro parťáky z posádky pivo, aby si společně připili na v pátek začínající sportovní svátek a úspěchy českých barev.

Oficiální otevření obstaral o pár minut dříve předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, předseda Senátu Milan Štěch, velvyslanec Tomáš Husák a prezident Slovenska Andrej Kiska.

Držme si navzájem palce, přál si Kiska

„Neznám ve světě dvě země, dva národy, které by k sobě měly tak blízko, jako Česko a Slovensko. Letos dokonce slavíme sté výročí vzniku našeho v minulosti tak úžasného Československa, které dnes reprezentují dva úžasné státy," prohlásil při zahájení Kiska, který nechyběl při otevření Českého domu ani před dvěma lety v Riu de Janeiro.

„Olympijské hry jsou svátek, kdy se zapomíná na předsudky vůči barvě pleti nebo náboženství. Všichni pod jednou střechou, v jedné vesnici sdílejí přátelství a úžasné sportovní zážitky. My na Slovensku vám vždy držíme palce, držte je i vy nám, a když budeme někdy bojovat proti sobě, třeba v hokeji, tak budeme samozřejmě fandit své zemi. Společně si ale přejme úžasné sportovní zážitky," prohlásil slovenský prezident, který si následně připil českým pivem s Kejvalem, Husákem a Štěchem.

„Pro nás v dolní olympijské vesnici je super, že máme Český dům jen přes silnici a můžeme si sem zajít často," rozplýval se krasobruslař Martin Bidař. „Je zde spousta obrazů památek z naší země a na první pohled je patrné, že jde o Český dům," přitakávala krasobruslařka Anna Dušková.

Reklama