Hlavní obsah

OSR - Slovinsko 8:2Favorit si zastřílel. Slovinci na druhé překvapení nedosáhli

Překvapení se nekonalo. Výběr Olympijských sportovců z Ruska vyhrál ve skupině B nad Slovinskem přesvědčivě 8:2, když už v polovině utkání vedl 5:0. Hattrickem se blýskl Kirill Kaprizov.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hokejový výběr OSR vstoupil do duelu se Slovinskem dobře, rychle vedl o dvě branky.

Článek
Fotogalerie

Favorit celého turnaje hned od začátku jasně naznačil, že další překvapení na svůj účet nehodlá připustit. Na střely mezi tyče vyhrál ruský výběr úvodní třetinu 14:5, ale na gólovou odměnu za aktivitu si musel docela dlouho počkat. Buď scházel kousek štěstí jako při střele Guseva, který trefil brankovou konstrukci, nebo vytáhl skvělý zákrok slovinský gólman Gračnar.

Zlom přinesla až první přesilovka zápasu. Na konci 18. minuty se provinil Repe, ale zpátky do hry mohl už po půlminutě, neboť se bez přípravy trefil Mozjakin. Uběhlo jen 22 vteřin a bylo to 2:0, když se prosadila jedna z největších hvězd turnaje Kovalčuk.

Půlminutovou normu na využití přesilovky navíc v 26. minutě naplnil rovněž Barabanov. Kablukov jen chvilku poté trefil při trestném střílení tyč, i přesto byl už v polovině utkání rozdíl dokonce pětibrankový, když si právě Kablukov spravil chuť po Kovalčukově akci a svůj střelecký účet otevřel Kaprizov. Sborná tak vtěsnala pět zásahů do 11 minut a 39 sekund.

Ve 34. minutě se dostali ke slovu i Slovinci a důrazný Muršak z brankoviště snížil. Tělegina pak sice vychytal Gračnar, ale poté předvedl ruský soubor kombinaci s rychlou předávkou kotouče, na jejímž konci zamířil neomylně Kovalčuk.

Třetí dějství odchytal v brance vítězů Sorokin místo Košečkina. Tým OSR při bezpečném náskoku značně polevil, přesto se ještě dvakrát prosadil Kaprizov a slavil hattrick. Když už se zdálo, že Sorokin odchytá svůj part s čistým kontem, propálil ho 33 vteřin před koncem z mezikruží Pance.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu
Hokej (Kangnung)
Muži, skupina B
OSR - Slovinsko 8:2 (2:0, 4:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 19. Mozjakin (Dacjuk, N. Gusev), 19. Kovalčuk (Jakovlev, Andronov), 26. Barabanov (Grigorenko, Kalinin), 29. Kablukov (Kovalčuk, Zub), 31. Kaprizov (N. Gusev, Kiselevič), 38. Kovalčuk (Kalinin, Andronov), 42. Kaprizov (Dacjuk, Kiselevič), 48. Kaprizov (Zub, N. Gusev) - 34. Muršak (Verlič, Kuralt), 60. Pance (Sabolič). Rozhodčí: Lemelin (USA), Stricker (Švýc.) - Kohlmüller (Něm.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. Diváci: 6018.
OSR: Košečkin (41. Sorokin) - Gavrikov, Vojnov, Kiselevič, Nestěrov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovalčuk - Kaprizov, Dacjuk, N. Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Tělegin, Grigorenko, Mozjakin - Kablukov. Trenér: Oleg Znarok.
Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Robar, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Repe, od 21. navíc Pavlin - Urbas, Muršak, Verlič - Jeglič, Tičar, Sabolič - Pance, M. Rodman, Goličič - Ograjenšek, Mušič, Kuralt - od 21. navíc Hebar. Trenér: Kari Savolainen.

Reklama

Související témata: