Hlavní obsah

Jak na senzační biatlonové zlato? Švédům pomohl meteorolog

Pchjongčchang

Za úspěchy švédských biatlonistů a běžců na lyžích na olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde už získali tři zlaté a dvě stříbrné medaile, stojí i dokonalá předpověď počasí. Oběma reprezentačním týmům totiž přímo na hrách v Koreji pomáhá meteorolog.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Vítězná Švédka Hanna Öbergová.

Článek

Tomas Martensson dokonce v rámci přípravy na podmínky na trati přijel spolu s reprezentačními servismany do Pchjongčchangu už v únoru 2016 a také loni. Stejně jako teď i tehdy strávil spoustu času v horách, aby nasbíral co nejvíc informací.

"Spolupracuje s námi od roku 2002 a hodně to pomáhá. Naši servismani díky němu mají neustále přesné informace o teplotě vzduchu, vlhkosti, kvalitě sněhu nebo jak a kam svítí slunce," řekl německý kouč švédského týmu Wolfgang Pichler. "Navíc všechny informace jsou z jednoho zdroje a díky tomu mají určitou kvalitu, než kdyby byly každá odjinud," dodal šéf švédské výpravy Peter Reinebo.

Pracoval pro vojáky

Martensson pracoval 25 let jako vojenský meteorolog a se švédským olympijským výborem začal spolupracovat v roce 2001. Od té doby nechyběl na žádné zimní olympiádě, kde se stará také o běžce na lyžích. Mimo jiné však pomáhal i švédským jachtařům na letních hrách v letech 2004 a 2008.

"Sleduji počasí a servismani podle toho každé ráno připraví lyže. V průběhu dne odebírám vzorky sněhu, analyzuji je na počítači a v případě potřeby podle výsledků vosk upravíme," uvedl Martensson, kterého navzdory zkušenostem počasí v Koreji zaskočilo. "Fouká tady víc, než jsem čekal," uvedl na olympijském webu.

Přesto jeho poznatky přispěly ke švédským úspěchům. Sebastian Samuelsson v boji o stříbro ve stíhacím závodu předstihl Benedikta Dolla a německý reprezentant ocenil soupeřovy dobře připravené lyže. O tři dny později pak Hanna Öbergová zaskočila favorizovanou Slovenku Anastasii Kuzminovou i vítězku sprintu a stíhačky Lauru Dahlmeierovou z Německa.

Další tři medaile pak přidaly běžkyně na lyžích Charlotte Kallaová a Stina Nilssonová. Kallaová vyhrála skiatlon a získala stříbro na 10 kilometrů klasickou technikou, Nilssonová ovládla klasický sprint.

Švédské výhody si povšiml i český biatlonista Michal Krčmář. "Jezdí jim tady výborně lyže, mají je fakt perfektně připravené," prohlásil. "Přišli na něco, co jim tady fakt funguje a pomáhá jim to k výsledkům," dodal stříbrný medailista ze sprintu.

Reklama

Související témata:
Meteorologové