Hlavní obsah

Jakš skončil ve skiatlonu na OH devátý, nečekaně vyhrál Krüger

Český běžec na lyžích Martin Jakš obsadil ve skiatlonu na olympijských hrách v Pchjongčchangu deváté místo. Překvapivým vítězem závodu na 2x15 km se navzdory pádu krátce po startu stal Simen Hegstad Krüger z Norska před dvojicí krajanů Martinem Johnsrudem Sundbym a Hansem Christerem Holundem. Zbývající dva čeští běžci Petr Knop a Aleš Razým skončili na 38. a 55. místě.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Překvapivý olympijský vítěz závodu ve skiatlonu - Simen Hegstad Krüger z Norska.

Článek
Fotogalerie

Jakš si dojel pro nejlepší individuální výsledek na olympiádě v kariéře. "Zatím jsem hlavně unavený, ale jo, jsem nadšený," řekl. Jeho dosavadním olympijským maximem bylo 27. místo ve skiatlonu před čtyřmi lety v Soči a stejná příčka ve stíhacím závodu na 30 km z her ve Vancouveru. V Kanadě v roce 2010 získal také bronz ve štafetě.

Jednatřicetiletý český reprezentant za Krügerem zaostal o 34 sekund a nechal za sebou mimo jiné i hlavního favorita a vedoucího muže Světového poháru Nora Johannese Klaeba, který doběhl desátý deset vteřin za Jakšem. "Dobrý skalp, ale mrzí mě Alex Harvey," jmenoval Kanaďana, kterého dojížděl v cílové rovince. "Říkal jsem si, že do něj půjdu, ale pak si mě všiml včas a je přece jenom rychlejší."

Jakš dlouho běžel i před Krügerem, protože čtyřiadvacetiletý Nor při olympijském debutu v prvním kole upadl a na čelo ztrácel až čtyřicet sekund. Dokázal se však vrátit a v polovině závodu už byl na 14. místě. O překvapivém triumfu pak Krüger rozhodl úspěšným útokem v předposledním kole.

Krüger si připsal první velký úspěch v kariéře, protože ve Světovém poháru má na kontě zatím jediné vítězství a v průběžném pořadí mu v této sezoně patří až 15. příčka. Bronzový medailista ze skiatlonu v Soči Sundby byl druhý o osm sekund, Holund zaostal o deset. Čtvrté místo obsadil Rus Denis Spicov, který v prvním kole upadl spolu s Krügerem.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu - běh na lyžích:
Muži - skiatlon (2x15 km):
1. Krüger 1:16:20,0
2. Sundby -8,0
3. Holund (všichni Nor.) -9,9
4. Spicov (OSR) -12,7
5. Manificat (Fr.) -14,2
6. D. Cologna (Švýc.) -25,1
7. Musgrave (Brit.) -25,7
8. Harvey (Kan.) -33,4
9. Jakš (ČR) -33,8
10. Klaebo (Nor.) -43,4,
...38. Knop -3:52,1,
55. Razým (oba ČR) -7:13,8.

Reklama

Související témata: