Hlavní obsah

Kapitán Erat velí po hladkém postupu ze skupiny: Musíme přestat sbírat fauly

Pchjongčchang

Uvážlivě, bez velkých emocí, s pokorou. Kapitán českých hokejistů Martin Erat se po nedělním triumfu 4:1 nad Švýcarskem na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu nenechal strhnout euforií. Byť se spoluhráči vyhráli všechny duely skupiny A, tudíž Česko slaví prvně v samostatné historii triumf v základní skupině.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští hráči (zleva) Jan Kovář, Dominik Kubalík, Martin Erat a Jan Kolář se radují z druhého gólu v síti Švýcarska.

Článek
Fotogalerie

Triumf nad Švýcarskem znamená pro úterý volný den a přímý postup do čtvrtfinále olympijského turnaje. Co na to říkáte?

Každý volný den v nabitém programu je hrozně důležitý. Každá hodina regenerace hraje obrovskou roli. Jasně to bylo patrné na Švýcarech, kteří hráli v sobotu o čtyři hodiny později než my, a ve vzájemném zápase šlo poznat, že jsou zatavení.

Tři vítězství znamenají pro český výběr prvně v historii samostatné reprezentace na olympijských hrách triumf ve skupině. Jde o povzbudivou bilanci?

Ano. Ale je to jen splnění prvního cíle. Vidím v mužstvu vnitřní sílu. Já a další starší kluci dbáme, aby nasazení bylo stoprocentní. A nyní to bude platit zejména, protože ve vyřazovacích bojích hraje roli každý sprint.

Jak velký problém představují častá vyloučení, s nimiž se český tým na turnaji zatím potýká?

Až příliš hrajeme v oslabení, což se musí změnit. Ve čtvrtfinále musíme přestat sbírat fauly, jinak dostaneme dva góly a jedeme domů. Už proti Kanadě jsem kluky v kabině o přestávkách upozorňoval, že se musíme vyvarovat faulů. Měli jsme jich moc. Jestli chceme medaili, musíme se soustředit a hrát čistě.

Rozhodčí zatím mají hodně rozdílný metr při posuzování zákroků. Je složité poznat, co se píská?

Každý rozhodčí je jiný, snažím se to neřešit. Nechci situaci ani porovnávat se sudími z NHL. Je pozitivní, že chtějí mluvit a vysvětlují své verdikty. To se mi líbí.

Reklama

Související témata: