Hlavní obsah

Kouč Ledecké: Věděl jsem, že jednou vyhraje. Ale že to bude tak brzo?

Pchjongčchang

Neudělal krok, aby se k němu někdo nepřiřítil s obdivnou gratulací. Tomáš Bank se může titulovat jako trenér olympijské vítězky. I když toho ze senzační zlaté jízdy Ester Ledecké mnoho neviděl...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér olympijské vítězky Tomáš Bank

Článek

Co s vámi dělalo, když měla Ester na mezičasech náskok na vedoucí Veithovou?

Já byl na kopci, takže jsem byl úplně mimo. Věděl jsem, že od prvního mezičasu jede rychle, ale neměl jsem čas koukat do mobilu na další časy. Až když dojela do cíle, všichni mě málem umačkali.

To už jste věděl, že má Ester senzační zlato?

Ondra (bratr) řekl do vysílačky jen: „Dobrý". Já myslel, že je čtvrtá nebo tak. Že vyhrála, jsem zjistil na mobilu. Zařval jsem, zvedl ruce a všichni mi gratulovali.

Už tréninky prý vypadaly slibně.

Byla rychlá. Jezdila s Rakušankami, Italkami a Kanaďankami a vždycky byla jedna z nejrychlejších.

Viděl jste v Ester potenciál až na takový senzační úspěch?

Já věděl, že jednou vyhraje, ale netušil jsem, že to bude tak brzo... Potenciál má obrovský, teď si bude i věřit.

Co z ní dělá tak výjimečnou sportovkyni?

Maká, je strašně fyzicky nabušená, takže dokáže udělat, co vymyslíme. Rychlostní disciplíny jsou o lajně a málokterý trenér může vymyslet optimální lajnu, protože nikde není řečeno, že ji pak závodník projede. Ale ona to zvládne, protože je na tom tak fyzicky dobře. A má perfektní cit. Její nohy okamžitě reagují na jakoukoliv změnu, řeší problémy hned, jak nastanou.

Silná je jistě i psychicky.

Měl jsem strach, jak neměly zlato Martina Sáblíková, ani Evka Samková, že může být při snowboardingu Ester poslední šance na zlato, tak na ni bude zbytečný tlak. Tak dobrý, že to vyřešila. (úsměv)

Reklama

Související témata: