Hlavní obsah

Ledecká vybojovala šokující olympijské zlato s prasklou botou

Neuvěřitelný olympijský příběh Ester Ledecké byl doplněn o další pikantní zjištění. Pro senzační zlato v superobřím slalomu si dojela s prasklinou na pravé lyžařské botě. Krátce před startem závodu na hrách v Pchjongčchangu se jí uvolnila spona spravující dřívější prasklinku na starších lyžácích, v kterých jezdí nejrychleji.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Ester Ledecká získala pro Českou republiku dvě zlaté medaile.

Článek

Ester Ledecká na Staromáku

Ester Ledecká a její radost i plány do budoucna

"Pravý přeskáč měla prasklý," prozradil otec lyžařky a snowboardistky Janek Ledecký v dnešním pořadu České televize Dobré ráno. "Stalo se to, když si zapínala lyžák před startem. Mezi první a druhou přezkou se objevila velká prasklina," řekl Tomáš Bank, sjezdařský trenér dvaadvacetileté závodnice.

Ledecká jezdí ve starších lyžařských botách, které už byly spravované. "A spona, která řešila dřívější problém, vyletěla," doplnil Tomáš Bank. "Závodníci jsou spjatí s materiálem, kterému věří, a jezdí proto na starých věcech," uvedl.

Sjezdařské boty Ledecké spadají do kategorie staré. "Jsou rozbité, ale dobré. Je v nich nejrychlejší. Nikdo neví proč. Výrobce se snaží udělat nové úplně stejné, ale pořád to nejde. A dokud nenajde rychlejší, tak v nich bude jezdit," řekl Bank.

Už budou opravené

Ve stejným lyžácích nastoupí Ledecká příští týden ve finále Světového poháru v Aare do sjezdu a super-G. "Budou od firmy opravené. S materiálem to je složité. Když máte boty, v kterých jste o půl vteřiny rychlejší, jiné si nevezmete," konstatoval Bank.

Ledecká na olympiádě vyhrála senzačně super-G s vyšším startovním číslem 26 o setinu sekundy před favorizovanou Rakušankou Annou Veithovou, která už slavila vítězství. O týden později přidala česká závodnice v Koreji druhé olympijské zlato, když splnila roli favoritky v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

Reklama

Související témata: