Hlavní obsah

Norské probuzení v individuálním závodě. Krčmář skončil sedmý, Moravec dvanáctý

Aktualizováno

V dosavadních závodech na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu se výsledkově trápil. Norský biatlonista Johannes Thingnes Boe si ale ve čtvrtečním individuálním závodě na 20 km spravil chuť. I když dvakrát na střelnici chyboval, stal se olympijským vítězem. Čtyřiadvacetiletý Nor vybojoval svou první olympijskou medaili. Druhý skončil Slovinec Jakov Fak a třetí Dominik Landertinger z Rakouska. Na sedmém místě dojel Michal Krčmář, dvanáctý skončil Ondřej Moravec.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Johannes Thingnes Boe z Norska v cíli individuálního závodu.

Článek
Fotogalerie

V korejském středisku Alpensia výsledkově nezářil. Třicáté první místo ve sprintu a jednadvacáté ve stíhačce nenaplnily rodáka z norského městečka Stryn optimismem. Nicméně individuální závod zvládl J. T. Boe nejlépe ze všech. Mladší z bratrského dua Boeů měl suverénně nejrychlejší běžecký čas, druhému Martinu Fourcadovi nadělil přes dvacet sekund, takže si mohl dovolit i dvakrát chybovat na střelnici.

Fenomenální Francouz dlouho držel naději na další cenný kov, nicméně odstřelil si ji na závěrečné střelbě, kde udělal dvě chyby. Na rozdíl od něj, poslední položku, stejně jako ty předchozí, zvládli čistě Slovinec Fak a Rakušan Landertinger, kteří si rozdělili stříbro a bronz.

Třicetiletý Fak vybojoval svou první olympijskou medaili v dresu Slovinska. Ve Vancouveru byl bronzový ještě v barvách Chorvatska. O rok mladší Landertinger už čtvrtou.

Dlouho na medaili útočil i stříbrný ze stíhačky Sebastian Samuelsson. Dvacetiletý Švéd nakonec skončil čtvrtý. Obhájce zlata ze Soči Fourcade byl pátý.

Z českých závodníků se nejlépe vedlo Michalu Krčmářovi, který nebýt jednoho omylu při druhé zastávce na střelnici, mohl atakovat stupně vítězů. Nakonec z toho bylo sedmé místo. Ondřej Moravec dlouho střílel bezchybně, ale třetí ránu na poslední střelbě poslal mimo terč a vzhledem k pomalejšímu běhu skončil 12.

Ostatním dvěma českým reprezentantům se závod nepovedl. Michal Šlesingr čtyřikrát chyboval a obsadil 56. příčku. Adam Václavík předvedl doslova střelecký kolaps při druhé střelbě, kdy čtyřikrát minul. Celkově zapsal šest omylů a byl 71.

Biatlon - vytrvalostní závody:
Muži (20 km):
1. J. Bö (Nor.) 48:03,8 (2 tr. minuty),
2. Fak (Slovin.) -5,5 (0),
3. Landertinger (Rak.) -14,2 (0),
4. Samuelsson (Švéd.) -29,1 (1),
5. M. Fourcade (Fr.) -42,4 (2),
6. Weger (Švýc.) -48,6 (1),
7. Krčmář (ČR) -1:15,5 (1),
8. Lindström (Švéd.) -1:22,1 (1),
9. Lesser (Něm.) -1:27,3 (1),
10. Svendsen (Nor.) -1:36,7 (2),
...
12. Moravec -1:53,1 (1),
45. Šlesingr -4:31,7 (4),
67. Václavík (všichni ČR) -6:27,9 (6).

Reklama

Související témata: