Hlavní obsah

Brzo se uzdrav! Hokejistky na zahájení gestem podpořily zraněnou českou hvězdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to nečekané rozuzlení slavnostního zahájení. Olympijský oheň na hrách v Pekingu se nerozhořel v pochodni na střeše stadionu či v jeho útrobách, jak je obvyklé, ale na pochodni uprostřed obří vločky, která se vznášela nad Ptačím hnízdem.

Čeští olympionici při slavnostním zahájení podpořili zraněnou Evu Samkovou

Článek

Před 14 lety na stejném místě pořadatelé ohromili létajícím gymnastou Li Ningem, i tentokrát byl závěr ceremoniálu originální. Štafetu si postupně předávali úspěšní čínští sportovci minulosti i současnosti od nejstarších po současné. A poslední jméno olympijské štafety?

Žádná z hvězd, ale mladí sportovci Čao ťia-wen, který bude jako první reprezentovat Čínu na olympiádě v severské kombinaci, a běžkyně na lyžích Dinigír I-La-Mu-Ťiang. Ta má kořeny v ujgurské menšině, za jejíž útlak čelí pořadatelské země her kritice ze zahraničí.

Asi padesátku českých sportovců z rekordní výpravy čítající 113 aktivních účastníků přivedli na plochu kapitánka hokejistek Alena Mills a krasobruslař Michal Březina. „Úžasné, ani to nedokážu popsat, hrozně rychle to uběhlo," líčila nadšeně Mills. „Já šel vždycky za vlajkou, teď byl super pocit ji nést, zvlášť, když tu máme největší výpravu," přitakával Březina.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Alena Mills a Michal Březina přivádí na plochu českou výpravu.

Taktiku pro společnou roli vlajkonošů, což je novinka na zimních hrách, si domluvili cestou na stadion.

„Žádné školení jsme neměli, jen nám dali do ruky vlajku, my zkusili pár chmatů, aby dobře vlála, a myslím, že jsme to zvládli," věřila Mills, která stejně jako některé její spoluhráčky měla na roušce knír, poznávací znamení zraněné snowboardkrosařky Evy Samkové. „Chtěly jsme ji podpořit, aby se brzy uzdravila," vysvětlovala.

Většinu českých účastníků zahájení tvořili právě hokejistky a hokejisté, kteří už jsou v Pekingu, gólman Šimon Hrubec čekající na povolení odcestovat na hry po pozitivních covidových testech se aspoň do olympijské kolekce navlékl doma a mával před obrazovkou.

Reklama