Hlavní obsah

Češi na ZOH v Pekingu: Nová Raškovka i nanomembrána. A cedulka, kterou si nikdo neustřihne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stejně jako na poslední zimní olympiádě v Pchjongčchangu budou čeští sportovci i na té nadcházející v Pekingu nosit na hlavě Raškovku, čepici po vzoru skokana na lyžích Jiřího Rašky, který v roce 1968 v Grenoblu získal jako první Čech na ZOH zlato.

Foto: ČOV

Biatlonistka Markéta Davidová v Raškovce.

Článek
Fotogalerie

Raškovka verze 2.0 vyrobená v tuzemsku se oproti té minulé, které se prodalo na 60 tisíc kusů, lehce liší. Hlavně je bez bambule, světlejší a má více modré barvy.

„První verze čepice měla velký úspěch. Nová je výraznější a pozitivnější. Troufám si říct, že děda by měl obrovskou radost," řekl Raškův vnuk Jan Mazoch, bývalý skokan na lyžích.

Jiří Prskavec se svou rodinou o RaškovceVideo: ČOV

Novou Raškovku si měli možnost vyzkoušet už i někteří čeští sportovci. „Raškovka byla na zimních olympijských hrách v Koreji velký hit, proto jsme rádi, že se to přeneslo i na další olympiádu," řekl pilot českého čtyřbobu Dominik Dvořák.

Foto: ČOV

Roman Koudelka se synem v původních Raškovkách.

Poprvé od her v Grenoblu budou mít čeští sportovci v Pekingu nejviditelnější součásti kolekce oblečení vyrobené v Česku. Svrchní oblečení, kalhoty a bunda budou se speciální nanomembránou, na níž na Technické univerzitě v Liberci pracovali tři roky. Bunda je díky tomu nepromokavá, neprofoukne a dokáže odvádět pot z těla.

,,Princip je jednoduchý, ale vyrobit nanovlákennou membránu, která si i po mnoha vypráních zachová vysokou paropropustnost a větruodolnost, a přitom nepropustí ani silný liják, byl oříšek, na jehož rozlousknutí jsem pracoval mnoho let," řekl Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

Nejviditelnější součásti kolekce oblečení pro české olympioniky v Pekingu budou vyrobené v Česku.Video: ČOV

„Zimní olympijské hry se konají v Číně, která obléká téměř celý svět. Ale Češi se mohou pyšnit osobnostmi, jako jsou Otto Wichterle, Tomáš Baťa nebo Jaroslav Heyrovský a další vědci či průmyslníci. A tak poprvé od roku 1968 budou mít naši sportovci zásadní a nejviditelnější součásti kolekce vyrobené v České republice," uvedl předseda Českého olympijského výboru dodal Jiří Kejval.

Doufáme, že se v nich ukážou i na stupních vítězů. Chceme tak připomenout, jak šikovní lidé z Česka pocházejí – ve sportu i dalších oblastech," doplnil Kejval.

Foto: ČOV

Cedulky na kolekci českého oblečení se proměnily v piktogramy zimních sportů.

Oblečení ponese visačku Made in Czech Republic. Tradiční značky pro praní či žehlení na cedulce se proměnily v piktogramy zimních sportů – hokeje, lyžování, bobů, biatlonu a snowboardingu. „Věřím, že tohle bude první cedulka, kterou si nikdo neustřihne," smál se Kejval.

„Líbí se nám piktogramy na visačce Made in Czech Republic, kde je i bob, takže za nás super. Jsme nadšení," přidal se Dvořákův parťák ze čtyřbobu Jan Šindelář.

Líbí se vám nová Raškovka?
Ano, je hezčí než ta předešlá
69,1 %
Ano, ale hezčí je ta předešlá
18,3 %
Ne
3,6 %
Je mi to jedno
9 %
Celkem hlasovalo 17353 čtenářů.

Reklama