Hlavní obsah

Čeští curleři poznávají popularitu. Chodí nám blahopřání i nepříjemné zprávy, líčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou důkazem kouzla olympijských her. Sport s nevelkou diváckou i hráčskou základnou, jakým je curling, rázem sledují na obrazovkách statisíce diváků, o kamenech a metení se dokážou zasvěceně bavit i lidé, kteří sport označovaný jako šachy na ledě vůbec neznali.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Radost českých manželů Paulových po výhře nad Nory.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - I manželé Zuzana a Tomáš Paulovi, první čeští curleři na olympijských hrách, jsou zaskočeni. „Ohlasů je mnoho. Až jsme překvapeni, kolik se toho o nás píše, kde všude jsme," přiznává Tomáš Paul. „Píšou nám kamarádi i neznámí lidé, jsme za podporu rádi a doufám, že děláme českému curlingu dobré jméno," vyprávěl.

Turnajový program je nabitý, Paulovi absolvují jeden až dva zápasy denně, a tak na sledování sociálních sítí nemají čas. „Snažíme se je co nejvíc limitovat a nechat až po skončení turnaje, tak se omlouváme, že neodpovídáme úplně na všechny zprávy," říká Paulová. Některé ohlasy se k nim ale dostanou.

„Chodí spousta blahopřání, ale i nepříjemné zprávy, což nás překvapilo. Na to jsme asi nebyli mentálně překvapeni," přiznává Paulová a radši jejich obsah nespecifikuje.

Na pokoji v olympijské vesnici jim dost času zabere příprava na další soupeře. „A jídlo a odpočinek, někdy zvládneme spánek i mezi zápasy. Odehraná utkání házíme za hlavu hned když opustíme halu," říká Paul.

Na svůj čtvrtý zápas ve skupině potřebovali skutečně rychle zapomenout, souboj s Italy se jim vůbec nevydařil. Dosud neporažený tým české soupeře přejel 10:2 a zápas skončil předčasně už po šesti endech. „Přitom s nimi máme vyrovnanou bilanci, oni nás porazili posledním kamenem na mistrovství světa, my zase je na Světovém poháru, tak jsme čekali vyrovnanou hru. Tohle nás překvapilo," neskrývala Paulová.

Už první end naznačil další průběh, když se Italové dostali do čtyřbodového vedení. „To samozřejmě není ideální, ale taková čísla se v naší disciplíně objevují. Věřili jsme, že se vrátíme do zápasu, ale soupeř zahrál vše téměř na sto procent, vycházeli mu rozehry, nám ne a pak už jsme museli hrát těžší kameny. Vyhráli zaslouženě," smekal před Italy Tomáš Paul.

V sobotu manžele čekají zápasy s Velkou Británií a Švýcarskem, předtím ještě míří na slavnostním zahájení. „Hezky vyšlo, že v sobotu hrajeme až odpoledne. Stejně bychom koukali v televizi a nemohli spát, tak jsme si to chtěli užít s ostatními sportovci," vysvětlovala Paulová.

Reklama