Hlavní obsah

Čínská opatření? Bylo by to bez covidu jiné? pochybuje Kučerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Může srovnávat. Nikol Kučerová prožila loni v  létě na vlastní kůži první „covidové“ hry v  Tokiu jako členka týmu Českého olympijského výboru a na zimních hrách v  Pekingu závodila ve skikrosu. Jaké viděla rozdíly v japonském a čínském přístupu? Překvapilo ji něco?

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Nikol Kučerová během závodu ve skikrosu na ZOH 2022.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - „O nějakém překvapení se asi nemůžeme bavit, přece jen ten covidový styl jsem si už zažila v Tokiu," přemítala dvaatřicetiletá lyžařka, která hry v Japonsku absolvovala z pozice členky Komise sportovců ČOV. „Na obou hrách je to takové smutné. Pořád jsme v rouškách, nemůžeme k sobě... Není to příjemné, ale už v tom žijeme jak dlouho? Dva roky?" krčila rameny v husté chumelenici pod skikrosovou tratí v areálu Čang-ťia-kchou.

Jeden rozdíl patrný je. Utěsnění olympijské bubliny v Pekingu je výrazně důkladnější než v Tokiu, kde třeba novináři mohli po čtrnácti dnech pobytu využívat veřejnou hromadnou dopravu. To v Číně vůbec nehrozí.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Česká skikrosařka Nikol Kučerová během závodu na olympijských hrách v Číně.

„Je ale otázka, co je horší. V Japonsku to bylo nové a spousta věcí se měnila za pochodu, tady už mohli vycházet z nějakého modelu. A co mám informace z české mise, tak tady, narozdíl od Tokia, aspoň fungovala spousta věcí. Třeba management blízkých kontaktů a podobně," líčila účastnice tří zimních her.

Na rozměr opatření čínských organizátorů má ale ještě jeden úhel pohledu. „Vážně si nejsem jistá, že je to přísnější, nikam se nemůže a všude nás hlídají jen kvůli covidu. Samozřejmě jen hádám, ale jsme v Číně...," prohlásila bez servítek. „Opatření každopádně nebyla a nejsou příjemná ani na jedněch hrách. A doufám, že ty příští už budou zase normální, protože sportovci si to zaslouží," podotkla.

Jí samotné se ale další zimní olympiáda v Cortině d'Ampezzo podle všeho již týkat nebude. „Asi už ne," usmála se Kučerová i přes zklamání ze čtvrtečního závodu, v němž po chybě na startu vypadla hned v osmifinále a celkově obsadila 23. příčku. Jejím nejlepším olympijským umístěním tak nejspíš už zůstane 14. místo z her v Pchjongčchangu před čtyřmi lety.

Foto: Sport.cz

Skikrosařka Nikol Kučerová

Do Pekingu přitom přijela s cílem atakovat postup do finále. „Měla jsem to v plánu," říkala závodnice, jež se snaží těžit i ze spolupráce s mentálním koučem Janem Mühlfeitem. „Byli jsme v kontaktu před závodem, ale má to se mnou těžké. Jsem mentálně náročnější, prostě ženská. S jinými má možná lehčí práci," rozesmála se s upomínkou na tokijské medaile vodního slalomáře Lukáše Rohana a šermíře Alexandra Choupenitche, kteří služeb známého kouče rovněž využívají.

Reklama