Hlavní obsah

Děkujeme Češi, dobře jste nám je připravili! Kouč Slováků o filozofii, kdy opatrnost je čekáním na smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco čeští hokejisté ve čtvrtek pozdě večer SEČ dorazí po olympijském fiasku domů, Slováci jen o pár hodin později zabojují v Pekingu proti Finům o finále. Zaslouženě, protože tým, jehož průměrný věk je 26 let (výběr trenéra Pešána byl o čtyři roky starší), jde pod pěti kruhy herně nahoru.

(Zleva) Asistent trénera slovenské hokejové reprezentace Andrej Podkonický, hlavní kouč Craig Ramsay a asistent Ján Pardavý během olympijského turnaje.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - „Craig strašně rád dává šanci mladým, kteří chtějí reprezentovat a nechají na ledě všechno," říká o kanadském kouči Ramsayem, jenž Slováky vede od roku 2017, jeho asistent Andrej Podkonický.

V týmu máte hned tři hráče (Slafkovský, Nemec, Kňažko), jejichž ročník narození začíná dvojkou. Nebáli jste se, jestli není riskantní vsadit na tak mladé hokejisty?

Craigovi je úplně jedno, kdo má jaké jméno na zádech. Hledí jen na aktuální výkonnost. Ví, jaké hráče pro daný styl hry potřebuje.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Slovenská radost po vyrovnávacím gólu proti USA.

Jaké tedy?

Chce bruslaře, náš systém je na nich založený. Vybírá si jenom rychlé kluky. Musíme mít v týmu i zkušenost a technické hráče, strašně rád ale dává šanci mladým, kteří chtějí reprezentovat a nechají na ledě všechno.

Narazili jsme na dno a bylo potřeba něco udělat, reflektuje změny ve slovenském hokeji Michal HandzušVideo: Sport.cz

Je pravda, že na loňský šampionát v Rize jste jeli s ještě mladším výběrem...

Byli tam kluci, kteří ani předtím nereprezentovali. Pokaždé se mi potvrdilo, že když bruslí a dodržují systém, jsou přínosem. Když ti kluci poznají, že na to mají, že tempu stačí, roste tím i jejich sebevědomí. Najednou zjistí, že se nebojí ničeho a opravdu můžou hrát. Stejně jsme postupovali i při nominaci na olympiádu.

Úkazem her v Pekingu je 17letý útočník Juraj Slafkovský, který se s pěti góly dělí o první místo mezi střelci...

Před turnajem Craig říkal, že by mu přál, aby dal alespoň jeden gól. Když jsme ho totiž měli na MS v Rize, tak jediné, co mu chybělo, byla rychlá střela. V Pekingu ale potvrzuje, že na tom zapracoval. Dokáže být silný na puku a dává všechno na bránu. Je pěkné, že se mu podařilo dát ne jeden, ale hned pět.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Slovák Tomáš Jurčo před americkým brankářem Straussem Mannem.

Prospělo mu, že v roce 2019 odešel do Finska a v této sezoně hraje za TPS Turku už ligu dospělých?

Hrát ve Finsku nejvyšší ligu mezi muži, s dobrými hráči, to pomůže každému. Kdyby měl hrát jen juniorskou, neposunul by se nahoru tak rychle. Zvykl si na mužský hokej, kvůli tomu nemá problém ani tady.

Slovenskému hokeji se takový přístup se zapojováním mladých v budoucnu musí vrátit, ne?

Craig se s nimi nebojí hrát. Stejně tak se nebojí vzít na turnaje i hráče ze slovenské extraligy. A bere jich hodně. A na každém turnaji dokážeme být rovnocenným soupeřem každému. Jen tím posouváme slovenský hokej.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Slovenský útočník Juraj Slafkovský oslavuje svůj gól proti USA.

Hned deset hráčů jste do Pekingu vzali i z české extraligy...

Děkujeme, dobře jste nám je připravili! Vaše liga je kvalitní, když tam jdou slovenští hráči, jsme za to rádi. Slovenskému hokeji to pomáhá.

Co jste si říkal, když jste viděl českou soupisku pro ZOH? Nepřišel vám tým přestárlý?

Řekl bych, že Češi měli v kvalifikaci play off se Švýcary trochu smůlu. Pořád jsem ale velký fanoušek vašeho hokeje, mrzelo mě, že jste nepostoupili. Jestli je to tím, že jste přivezli starší tým? Někdy to vyjde, jindy ne.

Sestřih gólů v osmifinálovém zápase Česko - Švýcarsko.Video: Eurosport

Narozdíl od Čechů hrajete o medaile. Říkáte si před semifinále, že můžete jen překvapit, nebo za každou cenu chcete některý z cenných kovů, když už jim jste tak blízko?

Za všechno hovoří čtvrteční trénink. Přístup kluků na něm nebyl podle našich představ. Tak Craig klukům připomněl, že ještě není konec. Nechceme se uspokojit, ale proti Finům musíme předvést lepší výkon než ve čtvrtfinále s USA. Bude to rychlejší a náročnější. Chceme dojít co nejdál.

A zase hrát aktivní hokej? Ramsay tvrdí, že opatrnou hru nesnáší, že je čekáním na smrt?

Taková je jeho filozofie, kterou přinesl na Slovensko. Chce hrát útočný hokej, přesvědčit hráče, že útočným hokejem můžeme porazit každého. Nebudeme couvat a bránit, ale hrát aktivně. Nepůjdeme do zápasu s tím, že to ubráníme a možná někoho porazíme. Craig má systém založený na bruslení, agresivní hře, střelbě na bránu. To dostal do hráčů. Vědí, že když to dodržují, což je náročné, přinese to úspěch.

Reklama

Související témata: