Hlavní obsah

Finsko - Švýcarsko 4:0Finské hokejistky obhájily po výhře nad Švýcarkami olympijský bronz

Finské hokejisty zvítězily na olympijských hrách v Pekingu v utkání o 3. místo nad Švýcarskem 4:0 a obhájily bronz z Pchjongčchangu. O branky se postaraly Viivi Vainikkaová, Susanna Tapaniová, Nelli Laitinenová a Michelle Karvinenová, čistým kontem přispěla Anni Keisalaová. Finále mezi obhájkyněmi triumfu Spojenými státy americkými a suverénkami turnaje Kanadou se hraje ve čtvrtek od 5:10 SEČ.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Hokejistky Finska se radují z bronzu

Článek

Finky, které skončily třetí i na loňském mistrovství světa v Calgary, potvrdily své postavení hned za dominantními zámořskými výběry.

V sedmém turnaji hokejistek na olympijských hrách získaly bronz počtvrté, na stupních vítězů byly i při premiéře v roce 1998 v Naganu a o 12 let později ve Vancouveru. V letech 2002 a 2010 skončily čtvrté a jen v roce 2014 byly až páté. Švýcarky braly bronz před osmi lety v Soči.

Finky oplatily soupeřkám porážku 2:3 ze základní skupiny. Ve 12. minutě krátce po ubráněném oslabení otevřela skóre po zakončení Noory Tulusové z dorážky Vainikkaová. Ve druhé části mohla zvýšit Nelli Laitinenová a v polovině utkání nedokázala vyrovnat z úniku Lena Lutzová. Vzápětí měla další šanci Seveřanek v oslabení Karvinenová.

Ve 44. minutě udeřila při přesilovce soupeřek Tapaniová, který se z brejku trefila z pravého kruhu. V čase 54:24 využila přesilovou hru Laitinenová a 56 sekund před koncem se prosadila v další početní výhodě ještě Karvinenová.

Peking - XXIV. zimní olympijské hry:
Hokej - ženy:
O 3. místo:
Finsko - Švýcarsko 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 12. Vainikkaová (Tulusová, Holopainenová), 44. Tapaniová, 55. Laitinenová (Holopainenová, Savolainenová), 60. Karvinenová (Nieminenová, Hiirikoskiová). Rozhodčí: Manthaová, Senuková - Clarkeová (všechny Kan.), Strongová (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 724.
Finsko: Keisalaová - Savolainenová, Hiirikoskiová, Tuominenová, Viitasuová, Rantalaová, Laitinenová - Nieminenová, Tapaniová, Karvinenová - Holopainenová, Tulusová, Vainikkaová - Sundelinová, Niskanenová, Hakalaová - Vesaová, Nylundová, Liikalaová - Vanhanenová. Trenér: Juuso Toivola
Švýcarsko: Brändliová - Leemannová, Christenová, Bullová, Vallarioová, Sigristová, Wetliová, Hofstetterová, Forsterová - Stalderová, Müllerová, Staenzová - Rüeggová, Raselliová, Enzlerová - Lutzová, Martiová, Zimmermannová - Ryhnerová, Quennecová, Moyová. Trenér: Colin Muller.

Sestřih gólů v osmifinálovém zápase Česko - Švýcarsko.Video: Eurosport

Reklama

Související témata: