Hlavní obsah

GLOSA: Pešán by měl odejít sám. Spasí český hokej zahraniční kouč?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už několik let balancují čeští hokejisté při velkých turnajích na hraně postupu do čtvrtfinále, ale až poprvé v Pekingu jim zůstala elitní osmička zapovězena. V klíčovém utkání reprezentanty zase lámaly křeč a herní zoufalství, o čemž svědčily i pohledy zabodnuté do ledu.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Měl by Filip Pešán odejít od národního týmu?

Článek

Národní tým ze čtyř utkání na turnaji nevyhrál ani jedno v základní hrací době a fanoušek by čekal od kouče chlapské gesto. Stačilo říct něco jako, nepovedlo se to, končím. Jenže Filip Pešán, s nímž na střídačce nevyšlo už červnové mistrovství světa, se snažil vnutit všem okolo myšlenku, že křečovitá snaha dopřát fanouškům medaili sráží české mužstvo dolů.

Kouč opakovaně ve své roli neobstál, národní tým pod ním hraje zoufale čitelně a neumí reagovat na nepříznivý vývoj, přitom Pešán nenachází dost sebereflexe, aby to zabalil sám. A pokud platí na tuzemské poměry prapodivný model, že je za národní tým zodpovědný i generální manažer Petr Nedvěd, měli by odejít spolu.

Aby nedošlo k mýlce. Pešán určitě není příčnou všech potíží v českém hokeji, ale jeho odchod by byl symbolem nutné změny. Navíc je mi záhadou, jak bude vlastní pekingské počínání vysvětlovat sám sobě jako šéftrenérovi svazu.

Sestřih gólů v osmifinálovém zápase Česko - Švýcarsko.Video: Eurosport

Český hokej vyklízí pozice, olympijským malérem zase klesl blíž úplnému dnu. Nejde se ale tvářit, že se nic nestalo a deváté místo je v zemi s obrovskou hokejovou tradicí normální. A jestli není doma nikdo ochotný dát hlavu na špalek, asi nastal čas pro zahraničního trenéra ve službách reprezentace.

Měl by Filip Pešán na lavičce národního týmu skončit?
ano
94,5 %
ne
5,5 %
Celkem hlasovalo 35042 čtenářů.

Reklama