Hlavní obsah

Finští hokejisté měli ve finále proti Rusku štěstí! říká bývalý šéf IIHF. Jsi hlupák, vzkazují mu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy se nákloností k Rusku, ať už hokejově nebo politicky, netajil. O to hůř, když dlouhá léta byl předsedou Mezinárodní hokejové federace a měl zastávat funkci nestranného šéfa. Švýcarský zubař René Fasel byl porážkou ruského výběru ve finále olympijských her v Pekingu zklamán. „Finové hráli neatraktivní hokej a měli trochu štěstí,“ řekl po jejich historickém triumfu. To seveřany rozlítilo, „Jsi nesoudný hlupák!“ vzkazují mu na oplátku.

Foto: @sakhuttu, Twitter

René Fasel (vlevo) s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Článek

Ruská sborná vstupovala do olympijského turnaje jako jeden z největších favoritů na zlato. Do karet jí hrála nepřítomnost hráčů NHL, a také možná to, že před čtyřmi roky v Pchjongčchangu se radovala z titulu olympijských šampionů. Letos v Pekingu ale výběr Ruska narazil na skvěle hrající Finy, kteří soupeře ve finále zasypali témě dvojnásobným počtem střel.

Dvaasedmdesátiletý Fasel však s hrou spokojený vůbec nebyl a řekl to i ruské agentuře TASS. „Finále nebylo zdaleka tak atraktivní, jako semifinále mezi Ruskem a Švédskem," řekl. „Zlato Finům vyhrál defenzivní styl a trocha štěstí," uvedl Fasel. „Svými komentáři René Fasel jasně demonstroval svoji neschopnost porozumět hokeji, bohužel byl až příliš dlouho šéfem světového hokeje," reagoval Jarmo Kekäläinen, generální manažer Columbusu v NHL.

Švýcar byl šéfem IIHF téměř tři dekády, až do září 2021, kdy jej nahradil Francouz Luc Tardif. „Viděli jsme, jak bude hokej vypadat v budoucnu, až bude tituly vyhrávat obrana," stál si za svým Fasel, Poté však trochu ubral. „René si uvědomil, jak se jeho komentáře šíří a napsal mi několik pochvalných zpráv. Ve finále jsme prý byli lepší," řekl Kalervo Kummola, bývalý viceprezident IIHF.

„Zapomeňte na Faselovy hloupé výroky a užívejte si zlato," vzkázal finským hokejistům. Fasel si to u Finů chtěl ještě vyžehlit i prostřednictvím médií. Finskému deníku Ilta-Sanomat prý řekl, že hokej, který seveřané předvádí sice nemusí být úplně pohledný, ale je efektivní a teď jim přinesl zlaté medaile. „Už nejsem šéfem světového hokeje, tak si můžu říkat, co chci," dodal.

Reklama

Související témata: