Hlavní obsah

Česko - Čína 3:1Vítězná premiéra žen. Hokejistky dokázaly přehrát Čínu

Aktualizováno

Historická olympijská premiéra českých hokejistek skončila vítězně, v Pekingu porazily domácí Čínu 3:1. V utkání měly reprezentantky jasně navrch, přestřílely asijské soupeřky v poměru 36:14, o góly se postaraly Tereza Radová, Denisa Křížová a Michaela Pejzlová. Soupeřkám nepomohly ani naturalizované opory z amerického kontinentu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Česká hokejistka Lenka Serdar v souboji s čínskou přesilou.

Článek
Fotogalerie

České hráčky v sestavě i s 20letou útočnicí Mlýnkovou, která kvůli pozitivnímu testu z přípravy dorazila do Pekingu až o pět dnů později než ostatní, nastoupily krátce po poledni místního času s velkým odhodláním. Narážely na soustředěně bránící domácí tým, v jehož sestavě figurovalo i dvanáct naturalizovaných hráček ze zámoří.

Řadu střel Číňanky obětavě blokovaly a nebylo jednoduché se prosadit do zakončení, byť reprezentantky měly na své straně víc hokejovosti. Až v 11. minutě se podařilo dostat puk do sítě, když mířené nahození Tejralové od modré čáry usměrnila dobře postavená Radová tečí do sítě.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Tereza Radová oslavuje se spoluhráčkami svůj gól v utkání olympijského turnaje proti Číně.

Vedení ještě zvýšilo aktivitu a chuť národního týmu. Hymlárová ale nedokázala z přečíslení zakončit. Udělala perfektní kličku, jenže puk jí sjel z hole. Proti zblízka střílející Mrázové se zaskvěla teprve devatenáctiletá gólmanka Čchen Tchi-ja, rodačka z kanadského Hamiltonu.

O zvýšení náskoku se zasloužila ve 24. minutě Křížová, když se skvělým bruslením natlačila až před brankářku a bekhendem uklidila kotouč mezi její betony. Číňanky těžily ze své houževnatosti a doslova živou vodou byla pro ně využitá přesilovka za faul Horálkové v polovině druhé třetiny

Po sérii tří přesných přihrávek vypálila blonďatá útočnice Millerová, která získala s rodnou Kanadou dvakrát titul na MS juniorek. Po nedávném přijetí občanství pořádající země už ale v Pekingu hraje už pod svým čínským jménem Mi Le. O dvě minuty později Čchen Tchi-ja nadvakrát zneškodnila střelu české kapitánky Mills, neujala se ani rána Pejšové od modré čáry.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Denisa Křížová střílí druhý gól českého týmu v utkání s Čínou.

Na druhé straně po přehlédnutém čínském faulu uháněla Chu Pao-čen sama na Peslarovou, ale gólmanka pohotově zasáhla lapačkou. Těsně před druhou pauzou Mlýnková promarnila obrovskou šanci, když ji po akci dva na jednu Vanišová poslala puk před prázdnou branku, kterou ale česká útočnice netrefila.

Ve třetím dějství byla převaha reprezentantek zřejmá, dokládá to i poměr střel 14:3. Při ojedinělé gólové možnosti Ni Lin se zaskvěla jistá Peslarová. Šanci na uklidňující třetí trefu spálily Přibylová i Čajanová. Uspěla až ve 47. minutě Pejzlová, když po naskočení ze střídačky dostala od Horálkové přihrávku do úniku, který útočnice IFK Helsinky mazácky zakončila mezi betony čínské brankářky.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Česká brankářka Klára Peslarová během utkání s Čínou.

Za stavu 3:1 se hrálo podle českých not, národnímu týmu se vyplatila hokejová poctivost a trpělivost. Čína ale díky severoamerické výpomoci nepůsobila jako vyložený outsider. „Ze začátku jsme byly dost nervózní, odskakovaly nám tam puky. Převážilo ale naše natěšení, postupně jsme vlastní hru urovnaly a zvládly to snad dobře. Prostor pro zlepšení tam ale určitě je," uvedla bezprostředně po zápase Pejzlová pro Českou televizi.

Olympijský turnaj hokejistek:
Skupina B:
Česko - Čína 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Radová (Tejralová, Vanišová), 24. Křížová (Neubauerová, Čajanová), 47. Pejzlová (Horálková) - 30. Mi Le (Lin Čchi-čchi, Wang Jü-tching). Rozhodčí: Haacková (Něm.), Nurmiová (Fin.) - Hammarová (Švéd.), Kainbergerová (Rak.). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 499 (omezený počet).
Česko: Peslarová - Lásková, Pejšová, Kolowratová, Čajanová, Horálková, Tejralová, Radová - Vanišová, Mrázová, Mlýnková - Neubauerová, Pejzlová, Křížová - Přibylová, Mills, Hymlarová - Pátková, Serdar, Bukolská - Lédlová. Trenér: Tomáš Pacina.
Čína: Čchen Tchi-ja – Jü Paj-wej, Wang Jü-tching, Chuang Chuej-er, Liou Č'-sin, Fei Anna, Čao Čchi-nan, Li Čchien-chua – Lin Čchi-čchi, Mi Le, Lin Ni – Čang Meng-jing, Chu Pao-čen, Li Pej-kcha – Kchang Mu-Lan, Lin Ťia-sin, Čang Si-fang – Fang Sin, Kuan Jing-jing, Ču Žuej – Che Sin.
Švédsko - Japonsko 1:3 (0:1, 1:0, 1:1)
Branky: 21. Nyhlénová-Perssonová - 20. Koikeová, 45. Ukitaová, 59. Jonejamaová.
Skupina A:
Kanada - Švýcarsko 12:1 (3:0, 5:0, 4:1)
Branky: 36., 47. a 57. Turnbullová, 2. a 8. Fillierová, 12. a 34. Spoonerová, 29. a 38. Staceyová, 29. Johnstonová, 54. Bellová, 60. Ambroseová - 49. Stalderová.
14:10, Finsko - USA.

Reklama

Související témata: