Hlavní obsah

Karlíkova tři trestná kola srazila smíšenou štafetu, zlato ve zběsilém finiši utrhli Norové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českým biatlonistům se úvodní disciplína olympijského programu v Pekingu nepovedla. Ve smíšené štafetě obsadili až 12. místo, když na třetím úseku musel benjamínek Mikuláš Karlík na tři trestná kola. Obecně se s těžkými podmínkami na střelnici, kde bylo při mínus patnácti stupních i hodně větrno, reprezentanti neuměli moc vyrovnat. Dobíjeli celkem sedmnáctkrát, což byla jedna z nejhorších bilancí. O medailích rozhodl mohutný finiš tří zemí, z nichž zlato urvalo Norsko, stříbrná je Francie a bronz patří ruské štafetě.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Česká biatlonistka Jessica Jislová při střelbě během olympijského závodu smíšených štafet.

Článek
Fotogalerie

Itálie rozjela závod skvěle díky Vittozziové, která si při ležce poradila s nevyzpytatelným větrem na střelnici a jako jediná nedobíjela. Za ní se hnaly další favoritky, Norka Röiselandová, Běloruska Alimbekovová a Švédka H. Öbergová. Jessica Jislová se ocitla v problémech hned při první zastávce na střelnici, kde potřebovala všechny tři rezervní náboje, aby odvrátila hrozbu trestného kola.

Znamenalo to propad české štafety na patnácté místo, ale v běhu se české biatlonistce dařilo vylepšovat pořadí. Vstoje dobíjela dvakrát, nakonec předávala sedmá se ztrátou přes minutu. „Vítr se docela těžko četl, zareagovala jsem pozdě. Na lyžích jsem ale měla pocit, že to jde docela jednoduše," uvedla Jislová pro Českou televizi. Mezitím stojku zvládla Röiselandová bezchybně a na trati si začala budovat převahu.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Česká biatlonistka Markéta Davidová během závodu smíšených štafet.

Norsko předávalo první s náskokem šestnácti sekund na Itálii. Jenže Eckhoffová měla obrovské potíže na střelnici, musela celkem třikrát na trestné kolo. Naopak Wiererové se vyplatila pečlivost u každé rány a Itálie znovu vedla. Ze svých úžasných střeleckých dispozic vytěžila i Simonová a na posledním kilometru se dokonce Francie dostala do čela.

Davidová vleže poslala všech pět ran do terče, čímž vytáhla štafetu na šesté místo. Jenže na lyžích se nejlepší biatlonová reprezentantka dost trápila a vstoje pak potřebovala tři rezervní náboje. V polovině závodu tak bylo Česko deváté.

Jenže sázka na Mikuláše Karlíka na třetím úseku se nepovedla, vleže mu i přes maximální dobíjení, zůstaly nesestřelené dva terče. Na trestné kolo musel i po stojce, což pro něj znamenalo v součtu 450 metrů navíc a pohřbení šance na umístění v první osmičce. Předával až čtrnáctý se ztrátou téměř tří minut.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Český biatlonista Michal Krčmář během olympijského závodu smíšených štafet.

V mužské části si hodně polepšila ruská štafeta díky Loginovovi. Navíc vedoucí Jacquelin nezvládl střelbu vstoje, čímž šli do čela pod olympijskou vlajkou závodící Rusové. S odstupem pětadvaceti vteřin se pak na předávce sjeli Francouzi, Norové a Švédové.

Finišmani těchto zemí svedli boj o medaile, přičemž Fillon Maillet i J. Boe po závěrečné položce dotáhli Latypova. V cílové rovince byl nejlepší Nor, stříbro brala Francie a na ruskou štafetu zbyl bronz. Samuelsson se musel smířit se čtvrtý místem.

Italští muži na výkon svých krajanek navázat nedokázali, v cíli byli až devátí. Český finišman Michal Krčmář zlepšil pořadí o dvě místa, když v cílové rovince předjel Ukrajince, ale při výrazném časovém manku víc předvést nemohl.

Zimní olympijské hry v Pekingu - smíšená štafeta biatlonistů na 4x6 km
1. Norsko (Röiselandová, Eckhoffová, T. Boe, J. Boe) 1:06:45,6 (3+13)
2. Francie (Chevalierová-Bouchetová, Simonová, Jacquelin, Fillon Maillet) +0,9 (3+11)
3. ROC/Rusko (Nigmatullinová, Rezcovová, Loginov, Latypov) +1,5 (1+13)
4. Švédsko (H. Öbergová, E. Öbergová, Ponsiluoma, Samuelsson) +41,0 (0+13)
5. Německo (Voigtová, Herrmannová, Doll, Nawrath)+1:05,5 (2+18)
6. Bělorusko (Alimbekovová, Solaová, Labastov, Smolskij) +1:14,6 (2+14)
7. USA USA (Dunkleeová, Eganová, Doherty, Schommer) +2:12,7 (1+12)
8. Švýcarsko (Basergaová, Häckiová, Weger, Stalder)+2:20,4 (2+11)
------
12. Česko (Jislová, Davidová, Karlík, Krčmář) +3:34,6 (3+17)

Reklama

Související témata: