Hlavní obsah

Program biatlonu na ZOH v Pekingu: Češi obhajují dvě medaile

Rychle jedoucí kola Světového poháru v biatlonu se na pár týdnů zastavila a na řadu přichází vrchol sezony pod pěti kruhy. Biatlonové zápolení na olympijských hrách v Číně začíná již 5. února a na Sport.cz najdete veškeré informace, včetně online přenosů ze závodů.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Zopakuje Michal Krčmář medailový úspěch z Pchjongčchangu?

Článek

Všech jedenáct závodů v Číně hostí Národní biatlonové centrum v městské prefektuře Čang-ťia-kchou asi 150 km severozápadně od Pekingu. Informace o areálu měly výpravy minimální, závodí se ve vysoké nadmořské výšce na převážně umělém sněhu.

Program biatlonu na olympijských hrách v Pekingu 2022

Oficiální začátek olympiády je stanoven na 4. února, biatlonisté půjdou do akce hned následující den, kdy je na programu smíšená štafeta. Čeští fanoušci mohou být spokojeni - všechny závody se pojedou ve velmi přijatelný čas.

Nominaci české biatlonové reprezentace pro Peking finalizovali trenéři po závodech Světového poháru v německém Ruhpoldingu. Tam se také rozhodlo o tom, že český tým může do Pekingu vyslat pět biatlonistů a pět biatlonistek.

Nominace českých biatlonistů

Muži
Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík, Mikuláš Karlík, Milan Žemlička
Ženy
Markéta Davidová, Jessica Jislová, Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Tereza Voborníková

Česká biatlonová reprezentace bude obhajovat dvě medaile. Před čtyřmi lety se v jihokorejském Pchjongčchangu blýskl druhým místem ve sprintu Michal Krčmář, bronz vybojovala rovněž ve sprintu Veronika Vítková.

Premiéru na zimních olympijských hrách měl biatlon v roce 1960, československé barvy pak poprvé reprezentovali Pavel Ploc a Ladislav Žižka o osm let později v Grenoblu. Nejúspěšnějším českým biatlonistou je v rámci závodů pod olympijskými kruhy Ondřej Moravec, držitel dvou stříbrných a jedné bronzové medaile z ruské Soči.

Medaile nejúspěšnějších zemí na zimních olympijských hrách

Nejúspěšnější zemí v historii olympijských her je s 52 medailemi Německo, následováno Norskem, Ruskem a Francií. Biatlonistou s nejvíce olympijskými kovy je legendání Nor Ole Einar Björndalen, který má ve sbírce hned třináct medailí (z toho osm zlatých).

Rekordních devět medailí mezi ženami má na kontě Němka Ursula Dieslová, jedinou biatlonistkou v historii se čtyřmi zlaty, je Běloruska Darja Domračevová.

PořadíZeměZlatoStříbroBronzCelkem
1.Německo19211252
2.Norsko16151041
3.Rusko105822
4.Francie951226
5.SSSR95519
6.Švédsko53614
7.Bělorusko43310
8.NDR34411
9.Slovensko3317
10.EUN*2226
...
17.Česko0437
*Sjednocený tým na ZOH 1992 zahrnoval sportovce, kteří byli ze zemí z rozpadlého Sovětského svazu.

Reklama

Související témata: