Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Olympijská rovnice biatlonu obsahuje spoustu neznámých. Největší naději vyřešit ji má Davidová

Medailové hody v podání českých biatlonistů na posledních dvou zimních olympiádách namlsaly fanoušky, takže i letos očekávají nějaké to cinknutí. Ale na rovinu si přiznejme, že pro Peking nemají reprezentanti v ruce ani zdaleka tolik trumfů jako tasili před osmi lety v Soči nebo o čtyři roky později v Pchjongčchangu.

Foto: Sport.cz s využitím Český biatlon/Petr Slavík

Markéta Davidová bude největší nadějí českého biatlonu na OH v Pekingu.

Článek

Z Ruska přivezli tři stříbrné medaile a dvě bronzové, přičemž další ještě připadla dodatečně štafetě žen po diskvalifikaci domácích za doping a posunu na třetí místo. V Koreji přidal biatlon na konto výpravy po jednom stříbru i bronzu. Michal Krčmář sice bude letos obhajovat druhé místo ze sprintu, ale největší českou nadějí pro ZOH 2022 je rozhodně Markéta Davidová. Úřadující mistryně světa v závodě na 15 km i čerstvá držitelka malého křišťálového glóbu za tuto disciplínu ale nechce sama sebe dostávat pod tlak.

Nadcházející olympijská zkušenost pro ni navíc bude dost odlišná než premiéra v roce 2018. Sama mluví o tom, že v Koreji závodila bez stresu a nikdo od ní nic neočekával. V takové pozici mohla jen překvapit. Letos má ale sama jiná očekávání a bude hodně záležet, jestli se v rámci čínské olympijské bubliny zavře ještě do své vlastní.

Každopádně olympijská rovnice biatlonu obsahuje spoustu neznámých. O areálu v Čang-ťia-kchou je jen minimum informací. Kromě Číňanů tam nikdo nebyl, ostatní znají jen profil tratí a nadmořskou výšku přes šestnáct set metrů srovnatelnou s Anterselvou, kde se jel naposledy minulý týden Světový pohár. Hlavně pro servis to bude složité, protože neměl možnost zkusit si namazat na tamní specifický sníh.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík, ČTK

Česká reprezentantka Markéta Davidová nad hlavami členů realizačního týmu slaví zisk malého křišťálového glóbu.

Také pro biatlon směrem k letošním ZOH platí, že pozitivní naladění je podmíněno negativním testováním. Kolem čtvrteční cesty do Číny bude hrozný shon a kdo je ve stresu, má zároveň slabší imunitu. Zřejmě i proto trenér žen Egil Gjelland rozhodl, že reprezentantky zůstaly v Itálii ještě část tohoto týdne s tím, že chtějí strávit v nadmořské výšce co nejvíc dní.

S odůvodněním, že pokud by ji opustily brzo, musely by se v Číně aklimatizovat znovu. Takhle by měly mít přechod jednodušší a po příletu bude hlavní zvládnout sedmihodinový časový posun, přizpůsobit se podmínkám a vydržet bez nákazy.

Při olympijských závodech se pak už může stát cokoli. Když se sejde běh a střelba, přidá se v biatlonu nezbytná špetka štěstí, nemusí se Češi vracet s prázdnýma rukama. Boje o medaile odstartují den po slavnostním zahájení ZOH, v sobotu 5. února se jede smíšená štafeta.

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva, kde je vedoucím, působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: