Hlavní obsah

Mistři světa Švédi ovládli olympijský turnaj v curlingu

Úřadující mistři světa Švédové ovládli v Pekingu olympijský turnaj v curlingu. Tým skipa Niklase Edina ve finále v hale Ice Cube zvítězil 5:4 po dodatečném endu a pokazil Britům útok na první zlato po 98 letech. Skotský výběr skipa Bruce Mouata nicméně ziskem stříbra zajistil Británii první medaili na pekingských hrách.

Foto: Brynn Anderson, ČTK/AP

Curleři švédska se radují ze zlaté medaile

Článek

Edin si dnešním triumfem vynahradil zklamání z minulých her v Pchjongčchangu, kde ve finále jeho tým prohrál s Američany. Tentokrát se mu premiérové olympijské zlato pro Švédsko podařilo vybojovat a zkompletoval osobní sbírku cenných kovů. V ní měl pětinásobný mistr světa už vedle stříbra z Koreje i olympijský bronz z roku 2014 ze Soči.

"Je to šílené, skoro jsem se musel někoho zeptat, než jsem sem šel: 'Vyhráli jsme, že jo?'" řekl Edin bezprostředně po finále novinářům. Ke zlatu se dopracoval při čtvrtém olympijském startu, od premiérového čtvrtého místa ve Vancouveru se postupně vždy o příčku zlepšoval. "Bože, to je nádhera. Byla to neuvěřitelně dlouhá cesta s několika hořkými porážkami. Byly to ale krásné roky, hodně úspěchů a získat teď tohle olympijské zlato - to je extra tečka," dodal šestatřicetiletý skip.

Britští curleři získali zlato pod pěti kruhy v roce 1924, kdy vyhráli turnaj na prvních zimních olympijských hrách v Chamonix. Ve Francii tenkrát hrály jen tři týmy, stříbro tehdy bralo Švédsko před domácím výběrem. Do olympijského programu se pak curling vrátil až v roce 1998 v Naganu.

Duel zámořských týmů o bronz pro sebe už v pátek rozhodla Kanada, která porazila obhájce zlata z USA 8:5. O bronzové medaile se dnes v Pekingu utkají i ženy, k zápasu o třetí místo nastoupí Švédsko proti Švýcarsku. Finále až v neděli obstarají Japonky a Britky.

Duel zámořských týmů o bronz pro sebe už v pátek rozhodla Kanada, která porazila obhájce zlata z USA 8:5. V turnaji žen skončily třetí šampionky z Pchjongčchangu Švédky poté, co si dnes poradily 9:7 s úřadujícími mistryněmi světa ze Švýcarska. Finále až v neděli obstarají Japonky a Britky.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Curling:
Muži - finále
Švédsko - Británie 5:4 po dodatečném endu.
Konečné pořadí:
1. Švédsko
2. Británie
3. Kanada
4. USA
5. Čína
6. Norsko
7. Švýcarsko
8. Rusko
9. Itálie
10. Dánsko.
13:05 ženy - o 3. místo
Švédsko - Švýcarsko

Reklama

Související témata: