Hlavní obsah

Na řadě je oblíbené místo Ledecké! Ale přijdou i komplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Soči 2014, Pchjongčchangu 2018 a Pekingu 2022, kde se budovala sportoviště na zelených loukách a holých skalách, se za čtyři roky Zimní olympijské hry vrátí do míst s podstatně větší sportovní tradicí. Byť to v případě Milána a Cortiny d'Ampezzo přinese i komplikace.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Ester Ledecká má s Itálií jen ty nejlepší zkušenosti

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Klasické lyžování ve Val di Fiemme, mužské sjezdové lyžování a skialpinismus, coby novinka v programu v Bormiu, ženské v Cortině, biatlon v Anterselvě, snowboarding a akrobatické lyžování v Livignu. Srdce fanoušků zimních sportů při výčtu těchto destinací zaplesá. Však i trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká má s Itálií jen ty nejlepší zkušenosti.

„Je to ještě strašně daleko, ale kdybych tam jela, určitě by mě to tam bavilo. Na snowboardu tam mám docela slušnou bilanci," usmívá se Ledecká, která v Cortině vyhrála už pět závodů Světového poháru, naposledy vloni v prosinci.

A na sjezdovce Tofane skončila vloni na mistrovství světa dvakrát čtvrtá a před měsícem třetí při Světovém poháru ve sjezdu. „Na lyžích si tam tu bilanci vylepšuju, ještě mám čtyři roky, abych se ten kopec naučila," hlásí Ledecká.

Do Cortiny se hry vrátí po 70 letech, v Itálii byly naposledy v roce 2006 v Turíně. V bitvě o pořadatelství porazili Italové kandidaturu švédského Stockholmu a Aare.

Zahájení je naplánované na slavné San Siro, nejistota panuje jen kolem bobové dráhy. V plánu je přestavba té historické z roku 1956, kde se natáčely i ikonické záběry z Bondovky Jen pro tvé oči, ale zatím se hledají peníze v rozpočtu, a tak není vyloučené, že by bobisté, sáňkaři a skeletonisté museli závodit v zahraničí.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ester Ledecká na olympijské sjezdovce.

„Je fajn, že skoro všechna sportoviště známe, jsou super, ale bude muset být zřejmě až šest vesnic pro sportovce, což trochu zkazí tu olympijskou atmosféru," obává se předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

„Bude to složité z hlediska vzdáleností a zabezpečení týmu, ale věřím, že právě díky tradičním místům, kde mají se sporty zkušenost, bude logistika snazší. Samozřejmě přepravit pro nás 16 tun materiálu je snazší do Itálie než do Číny nebo Japonska a těšíme se i na italský přístup k věci," usmívá se sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Reklama