Hlavní obsah

Nagano sledoval v první třídě ve škole, teď se Jeřábek těší na vlastní olympijský zážitek

Věkem i počtem mezistátních zápasů patří mezi nejzkušenější obránce v olympijském kádru hokejistů. Jakub Jeřábek mohl hrát i na ZOH 2018, už tehdy patřil k reprezentačním pilířům. Jenže půl roku předtím získal angažmá v NHL, odkud se před minulou sezonou vrátil. Letošní zamítavý postoj zámořské ligy směrem k Pekingu tak pomohl 30letému hráči Spartaku Moskva do nominace a už ve středu má do Číny odletět s první části národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jeřábek během utkání v rámci turnaje České hokejové hry proti Finsku

Článek

Odehrál jste všech šest utkání za Česko v této sezoně. Když padla možnost využít hráče NHL, počítal jste tedy napevno s místem v sestavě?

Tahle bych si to nedovolil říct, ale hodně jsem doufal. Reprezentovat na olympiádě je pro mě v současné situaci úplně nejvíc. Neznám hokejistu, který by takovou akci nebral prestižně. Moc se těším a jen doufám, že navzdory bláznivé covidové době všechno nakonec bude v pořádku.

Je nejistota kolem výsledku testů nepříjemná?

Docela jo, řeší se hromada věcí kolem, ale na druhou stranu všichni děláme maximum, abychom vydrželi negativní až do odletu do dějiště her, což je teď ze všeho nejdůležitější. Pak nás snad ochrání olympijská bublina a budeme se už moct soustředit jen na hokej.

Jak moc všechny tyto okolnosti podle vás poznamenají olympijskou atmosféru?

Těžko se to odhaduje z Prahy, zatím se mě v tomto směru ani nic nezmocňuje, v Číně to ale určitě přijde. I když musíme počítat, že kromě olympijské vesnice a hokejové haly z Pekingu asi nic nepoznáme.

V úterý jste na kempu v Praze trénovali jen v osmi, co se v takovém počtu na ledě dá dělat?

Protože nás bylo pět beků a tři útočníci, tak byl trénink zaměřen spíš na obrannou činnost a vyvážení puků. Jsem v kempu od pátku a zatím se chystáme spíš individuálně, ale je dobře, že už se vracejí i kluci, kteří si omikronem prošli teď.

Bude herní vyzrálost národního mužstva v Pekingu výhodou?

Na takové otázky už jsem opatrný. Vždycky máme dojem, jak se složil skvělý tým a realita pak byla úplně jiná. Samozřejmě, že s většinou kluků jsme už něco objezdili. Chce to správně naladit chemii mužstva a v Pekingu pak na to vlítnout a porvat se o úspěch.

Při zlatém triumfu v Naganu vám nebylo ještě ani sedm let. Máte nějaké vzpomínky?

Dodnes mám v paměti, jak sedíme ve škole v první třidě namačkaní u katedry, kde paní učitelka odemkla takovou dřevěnou skříňku a uvnitř byla televize, takže jsme dopoledne koukali na semifinále s Kanadou. Když jsme pak měli letní přípravu se žáčky v Plzni, přivezl nám Martin Straka ukázat naganské zlato, to byl další velký zážitek spojený s olympiádou. Teď si snad přidám vlastní.

Reklama