Hlavní obsah

Šest náhradníků pro Peking? My vezmeme jen tři, překvapil Nedvěd a vysvětluje proč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až o šest náhradníků (pět hráčů do pole a jednoho brankáře), kteří budou připraveni zasáhnout do hry v případě nákazy koronavirem v mužstvu či zranění, můžou z rozhodnutí Mezinárodní hokejové federace (IIHF) rozšířit nároďáky svůj tým pro zimní olympiádu v Pekingu. Česká reprezentace ale podle generálního manažera Petra Nedvěda sáhne jen po třech náhradnících. Jména oznámí ve středu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer hokejové reprezentace Petr Nedvěd.

Článek

„S největší pravděpodobností vybereme jen dva útočníky a jednoho obránce. Vede nás k tomu několik důvodů. Už takhle máme v nominaci 25 hráčů a s více hráči je obtížnější udržet adekvátní kvalitu tréninků. Nechceme brát brankáře. Máme tři, kteří budou po prodělaném covidu a nevidíme nutnost nominovat dalšího jako čtvrtého," prohlásil Nedvěd.

Dodatečně nominovaní hráči budou mít v Pekingu možnost s národním týmem trénovat, jinak ale budou od mužstva odděleni a ani nebudou bydlet v olympijské vesnici. V původní nominaci figuruje 25 hráčů, do každého zápasu jich smí zasáhnout jen 22.

Co říká Filip Pešán na kritiku Milana Antoše? Zlepší se výkony českého týmu na olympiádě?Video: Sport.cz, Český hokej

Pondělní informace IIHF o náhradnících byla pro český tým bleskem z čistého nebe. Nedvěd s hlavním trenérem Filipem Pešánem proto v úterý kvapem začali řešit, které náhradníky a jejich kluby nyní osloví. Pešán už v pondělí sdělil, že na seznamu náhradníků je 14-15 jmen, včetně třeba útočníků Blümela z Pardubic, Fleka z Karlových Varů, sparťana Chlapíka a Tomáška z Chabarovsku.

„Dnes budu komunikovat jak s hráči, kteří připadají v úvahu, i s jejich kluby a podle toho se zařídíme. Pro náhradníky to v Pekingu nebude jednoduchá situace. Budou mimo mužstvo, do turnaje s největší pravděpodobností vůbec nezasáhnou a zásah by to byl i pro kluby, které by o kluky během olympiádu přišly," ví Nedvěd, že vyjednávání o náhradnících nemusí být jednoduché. Byl by rád, kdyby nově povolaní hráči odletěli do dějiště her s druhou částí reprezentace 2. února.

„Kdybychom viděli, že se v Pekingu situace vymyká normálu a číslo nakažených by pro nás bylo neudržitelné, uvažovali bychom o variantě povolání dalších náhradníků. Byli bychom hloupí, kdybychom se o tuto možnost okradli," doplnil Nedvěd.

První část hokejového nároďáku odletí do Pekingu tento čtvrtek, všech 12 hráčů z KHL, kteří se měli od minulého týdne připravovat na tréninkovém kempu v Praze, ale na palubě nebudou. Podmínkou odletu je totiž 5 negativních PCR testů v řadě, což několik hráčů nestihne.

V úterý se na ledě O2 areny objevil po prodělaném covidu i útočník Tomáš Hyka, takže nároďák trénoval v osmi lidech. V izolaci či karanténě naopak nadále zůstávají brankáři Hrubec, Will, Bartošák a obránce Mozík.

„Máme ale informace od lékařů, že se jejich hodnoty u testů výrazně zlepšují a je velká pravděpodobnost, že v dohledné době budou i oni trénovat," uvedl tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund s tím, že dotyční by odletěli později, nejpozději 2. února s nominovanými hráči z české extraligy a švédské, finské a švýcarské nejvyšší soutěže.

Nedvěd zároveň ocenil gesto Třince, který 1. února do zápasu v Litvínově nenasadí obránce Kundrátka s Musilem, kteří se tak k národnímu týmu budou moci připojit dříve než 2. února, jak bylo původně v plánu.

„Třinci děkujeme. Byli bychom rádi, kdyby tak učinila i Sparta s Olomoucí, ale ty nám zatím vstříc nevyšly," narážel Nedvěd na nominované útočníky Sparty Sobotku s Řepíkem, resp. olomouckého Krejčího.

„Debatu s oběma kluby ještě otevřeme. I v tomto ohledu nám Třinec při vyjednávání pomohl. Každý sklub i to ale řeší podle svého gusta," uzavřel Nedvěd.

Reklama

Související témata: