Hlavní obsah

Německá rychlobruslařka Pechsteinová míří jako první žena na osmé ZOH

Po úspěšném protestu, ale povedlo se! Devětačtyřicetiletá německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová se kvalifikovala na osmou zimní olympiádu, což se dosud žádné ženě nepovedlo. Dlouholetá soupeřka Martiny Sáblíkové si zajistila účast na hrách v Pekingu díky jedenáctému místu v nedělním závodu s hromadným startem na Světovém poháru v Calgary, v němž skončila hned za českou reprezentantkou Nikolou Zdráhalovou.

Foto: Profimedia.cz

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová na trati

Článek

V průběžném pořadí seriálu patří Pechsteinové v této disciplíně 17. příčka a zajistila si tím jedno ze 24 míst pro únorové hry. "Tohle je absolutní vrchol celé mojí kariéry. Když se ukázalo, že mám jistou osmou olympiádu, nejradši bych objala celý svět," citovala Pechsteinovou agentura DPA. Mezi zimními sportovci má osm účastí na olympijských hrách pouze japonský skokan na lyžích Noriaki Kasai.

Pechsteinové, která krátce po skončení her oslaví 50. narozeniny, se přitom sen o další olympiádě v neděli málem rozplynul. V semifinále byla původně jedenáctá a do finálového závodu postoupila až díky protestu, který německý kouč Helge Jasch podal kvůli tomu, že jí soupeřky bránily v jízdě v rozporu s pravidly.

Pod pěti kruhy Pechsteinová startovala poprvé v Albertville v roce 1992, kde získala bronz na 5000 metrů. Pak přidala dalších osm medailí včetně pěti zlatých. Bývalá světová rekordmanka je i šestinásobnou mistryní světa.

Reklama

Související témata: