Hlavní obsah

Olympiáda zahalená tajemstvím. Zbývá rok do nestandardního svátku

Michal OsobaSport.czPrávo

Poslední rok do plánovaného startu zimní olympiády ve čtvrtek začíná odpočítávat Peking. Obvykle už touto dobou sportovci mají vyzkoušeno, kde budou bojovat o medaile, a funkcionáři z jednotlivých zemí detailně prohlédnuté pořadatelské město včetně olympijské vesnice či transportního systému. Nic takového se zatím v Číně neděje.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Tady by za rok měla bojovat o další olympijskou medaili Martina Sáblíková.

Článek

Důvod je zřejmý, kvůli cestovním omezením souvisejícím s pandemií koronaviru se nejlidnatější země světa uzavřela, a tak veškeré informace proudí přes online semináře či rozeslaná videa.

V předolympijské zimě tradičně Světové poháry zavítají do dějiště her, v plánu byly i letos, ale jeden po druhém organizátoři rušili. A to budí obavy v situaci, kdy Číňané nepatří mezi zkušené pořadatele zimních klání.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Beijing 2022 (@beijing2022)

„Nedovedu si představit jet na nejdůležitější závod za čtyři roky někam, kde jsme nikdy nebyli,“ přiznává třeba kouč šampionky ze Soči ve snowboardkrosu Evy Samkové Marek Jelínek s tím, že lyžařská federace FIS má dokonce test sportovišť povinný.

„Testovací soutěže jsou důležité pro sportovce i jejich týmy, aby si vyzkoušeli haly či tratě, ale také pro organizátory, aby si otestovali různé bezpečnostní procedury, které plánují na samotnou olympiádu. To teď bude složitější,“ ví sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

„Také na online semináři šéfů misí padl požadavek, aby do konce roku nějaké soutěže ještě proběhly," říká Doktor. To ale může narážet na kalendáře jednotlivých federací i aktuální protikoronavirová pravidla. Teď Číňané striktně vyžadují čtrnáctidenní karanténu...

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Beijing 2022 (@beijing2022)

Doktor si zatím sportoviště prohlédl aspoň na videích. „To ale nestačí, doufáme, že ještě k návštěvě Pekingu bude možnost," věří. Už teď ale ví, že největší výzvou her budou dlouhé přesuny mezi čínskou metropolí a horskými středisky.

„Je to třeba i dvě stě kilometrů. Bude tam rychlovlak, který by měl být v jedné stanici za dvacet minut, ve druhé za dalších padesát, což nezní jako dlouhý čas, ale když k tomu připočteme přestupy, bude to na dlouhé lokte," ví Doktor, jenž nyní nezvykle řeší přípravy dvou olympiád najednou, odloženého letního Tokia a zimního Pekingu.

Hnízdo zůstává, kostka bude Ledová
Poprvé v historii bude jedno město po letní hostit i zimní olympiádu. A v Pekingu plánují sportoviště vybudovaná pro hry v roce 2008 využít i pro zimní variantu příští rok. Monumentální Ptačí hnízdo pro 80 000 diváků tak bude po čtrnácti letech opět dějištěm slavnostního zahájení. Hala, kde o medaile bojovali házenkáři či skokané na trampolíně, poslouží hokejovému turnaji. Největší proměnou projde spektakulární krychlová stavba nazývaná Vodní kostka. V roce 2008 tam osmi zlaty zazářil americký plavec Michael Phelps. „Už předloni nám ukazovali, jak na ten bazén položí konstrukci, na které vznikne kluziště,“ popisuje sportovní ředitel ČOV Martin Doktor přerod Vodní kostky na Ledovou, která bude hostit curlery.

Reklama