Hlavní obsah

Olympijskou vesnici v Pekingu vyzkoušelo přes 2000 lidí, včetně testů na covid

Peking

Olympijskou vesnici pro zimní olympijské a paralympijské hry v Pekingu vyzkoušelo přes 2000 lidí. Vedle všech ostatních procesů absolvovali i testování na koronavirus, které olympioniky a paralympioniky čeká denně. Při únorové olympiádě se může v olympijské vesnici v Pekingu ubytovat 2338 lidí, při březnových paralympijských hrách bude kapacita zhruba tisíc osob. Další vesnice bude poblíž horských středisek, kde se uskuteční soutěže na sněhu.

Olympijskou vesnici v Pekingu rozzářila světlaVideo: AP

 
Článek

Série prověrek se zúčastnilo 2415 lidí. Vedle PCR testů vyzkoušeli i odbavení při příjezdu, ubytování a stravování. Jídelna bývá tradičně centrem dění v olympijské vesnici, i když kvůli koronaviru v ní budou podobně jako v Tokiu panovat hygienická opatření. "Vesnice nabídne sportovcům kompletní stravování během olympiády. Na jídelníčku bude 678 pokrmů pro sportovce z různých kulturních prostředí, aby se zohlednily jejich různorodé požadavky na složení stravy i odlišnosti dané náboženstvím," uvedl Ťi Jie, který má stravování na starosti.

V jídelně se bude sportovcům měřit teplota, k dispozici budou roušky, rukavice a dezinfekce. Při kontrole opatření proti koronaviru budou ve vesnici pomáhat i roboti. Výpravy se rozdělí do 20 ubytovacích objektů. Pro urostlejší sportovce lze postele prodloužit až na 240 centimetrů. Ve zkušebním provozu by měla vesnice fungovat od 23. ledna, oficiálně se otevře 27. ledna - týden před slavnostním zahájením ZOH.

Reklama

Související témata: