Hlavní obsah

Osamocená stříbrná kráska oblékla čínský dres a gratulovala Finům k výhře nad Rusy. Přítel se jí nemohl dočkat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je doma, na sítích sbírá další a další body, její snímky jsou sledovaným artiklem. I ty, které zachycují, jak si Nizozemka Juta Leerdamová po nervech se stříbrným vyústěním na olympijském rychlobruslařském kilometru užívala zbytek her a jak probíhal radostný návrat domů, kde se po dlouhých týdnech potkala s přítelem a reprezentačním kolegou Koenem Verweijem. Ten se do Pekingu z těžké domácí konkurence nekvalifikoval.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nizozemka Jutta Leerdamová po druhém místě na 1000 m.

Článek
Fotogalerie

Pátá byla na pětistovce. Na dvojnásobné trati druhá. A zklamaná. Chtěla zlato, jenže to brala Japonka Miho Takagiová. Nizozemka si jen mohla postesknout, že zbytečně ztratila při výměně dráhy s Američankou Kimi Goetzovou. Málem došlo ke srážce.

„Škoda, že došlo k té chybě. Zpětně jsem se stříbrem spokojená, ale myslím, že zlato bylo bez problémů dosažitelné," vracela se ke klíčovým okamžikům rychlobruslařka, kterou některá média vyhlásila za neoficiální, ale jednoznačnou Miss olympiády. Budila pozornost, konec pekingského sportovního svátku si mohla náramně užívat.

„Skvěle strávený závěr her. Gratulace Finům," přála Seveřanům po hokejovém finále s Rusy závodnice, která boj o zlato sledovala v hledišti a vyfasovala přitom památeční puk a k tomu i dres čínského týmu s vlastní jmenovkou. Hned si ho také oblékla a promenovala se v něm v hledišti. Moc si nelámala hlavu s tím, že podobný krok dokáže některé jedince rozpálit do běla.

Tchajwanské rychlobruslařce Chuang Jü-tching za ukázání se v čínském oblečení hrozil premiér její země Su Čen-čchang vyšetřováním a trestem. Ale zpět k Nizozemce.

Na olympiádě má ´jen´ stříbro, na sítích je však bezkonkurenční i ve srovnání s esy, která mají nesrovnatelně více medailí. Třeba Ireen Wüstová a Irene Schoutenová nepřekračují hranici 200 tisíc sledujících na Instagramu. Leerdamová jich má 2,5 milionu.

Pozorně, i když v minulých týdnech jen na dálku, ji sleduje i její přítel Koen Verweij, který do Pekingu nemohl, protože v prosincové kvalifikaci o hry doma nepochodil.

„Bylo velmi příjemné se znovu vidět, konečně jsme spolu," oddechl si Verweij po shledání na akci, kterou připravil po návratu v Nizozemsku tým Leerdamové. Na dovolenou ale ještě může zapomenout. Rychlobruslaři ještě v březnu mají vícebojařské a také sprinterské MS v Hamaru i závěr SP v Heerenveenu.

Reklama

Související témata: