Hlavní obsah

PEKINGSKÝ DENÍK: Robot, bacha!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj s časem, soupeři - a koronavirem. Stejně jako letní olympijské hry v Tokiu, probíhají i zimní hry v Pekingu za přísných proticovidových opatření, které často všem účastníkům komplikují život. Čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Číny reportéři Michal Osoba, Jan Škvor a Pavel Novotný, kteří své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Pekingského deníku.

Foto: Sport.cz

Pekingský deník

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Musím přiznat, že na psaní o technických vychytávkách hraničících se sci-fi jsem se těšil už v létě na hrách v Tokiu. Proklamace o olympiádě spojující tradici země vycházejícího slunce s budoucností ale v mých očích vzaly za své a s nimi trochu i pověst Japonska coby lídra technického pokroku. Spíš než do budoucnosti jsem se totiž častokrát vracel do minulosti, když jsem narazil na automatizaci ve stylu 80. nebo 90. let.

Peking v tomhle ohledu nabízí určitě něco navíc, minimálně v perimetru vyhrazeném účastníkům her. A velkou atrakcí je samozřejmě robotizovaná jídelna v hlavním novinářském centru, v níž se misky s jídlem snášejí vzduchem strávníkům přímo na stůl a roboti se dokonce ujímají role kuchařů.

Zájem o tuhle podívanou je velký a doba obsluhy se pravidelně pohybuje v desítkách minut. Vedle toho ale zařízení samozřejmě láká pouhé zvědavce a organizátoři raději během několika dnů nainstalovali cedule "Nefotit! Nefilmovat! " Ale málo platné, podívat se sem chce snad každý. Dokonce ve chvíli, kdy jsem sám nenápadně mačkal spoušť fotoaparátu, do mě kdosi strčil, zavrčel „bacha!" a do sálu vpadla početná suita Thomase Bacha se samotným předsedou MOV v čele. Tahle vychytávka se zkrátka Číňanům povedla.

Reklama

Související témata: