Hlavní obsah

PEKINGSKÝ DENÍK: Top pět vzpomínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj s časem, soupeři – a koronavirem. Stejně jako letní olympijské hry v Tokiu, probíhaly i zimní hry v Pekingu za přísných proticovidových opatření, které často všem účastníkům komplikovaly život. Čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávali zpravodajství přímo z Číny reportéři Michal Osoba, Jan Škvor a Pavel Novotný, kteří své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávali do Pekingského deníku.

Foto: Sport.cz

Pekingský deník

Článek

Oheň vyhasl, pořadatelé rozebrali část sportovišť i infrastruktury, které nebudou využity pro paralympiádu. Na hry v Pekingu tak zůstanou jen vzpomínky. Jaké jsou ty mé nejsilnější?

Zima. Vím, je to trochu povrchní, ale rozhodně nejintenzivnější zážitek. V horských oblastech teplota pravidelně klesala k minus patnácti, pocitově ještě níže. Navlečení jako medvědi, přesto prokřehlí, jsme hledali místa, kde se aspoň na chvíli zahřát.

Ester. Postupem času převáží ty sportovní reminiscence a v nich po všech stránkách výjimečná osobnost Ester Ledecké. Zažili jsme tu několik jejích tváří: dominantní (na snowboardu), zarputile bojující (po chybě ve sjezdu) i bolestivou (po kombinaci).

Ester Ledecká se zlatou medailí z paralelního obřího slalomu na snowboardu.

Bublina. Tři týdny s respirátorem kromě spaní a jídla, každý den před snídaní testy, důsledné dodržování odstupů, dezinfekce všeho. Některá opatření proti covidu působila až úsměvně, ale svůj cíl splnila. V závěru her už ze 70 000 testů denně nevycházel žádný pozitivní.

Vstřícnost. Podle vzorku dobrovolníků vybraných na akci, která má Čínu prezentovat v co nejlepším světle, si nejde udělat představu o celé zemi. Ale je třeba říct, že lidé, s nimiž jsme tu přicházeli do kontaktu, byli vstřícní, usměvaví a vždy se snažili pomoct.

Doprava. A její různé podoby. Vyklizený terminál hlavního letiště pro účastníky olympiády. Rychlovlak ženoucí se z Pekingu do hor rychlostí 350 km/h. I řidiči autobusů, kteří na čerstvém sněhu zkoušeli předjíždění jak v počítačové hře, radši jsem se držel sedačky.

Reklama

Související témata:
Zážitky