Hlavní obsah

Problémy s covidem řeší i hokejistky. Ve čtvrtek do Pekingu neodletí kompletní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy s covidem netrápí v přípravě na zimní olympijské hry pouze českou mužskou hokejovou reprezentaci, ale i tu ženskou, která bude pod pěti kruhy hrát vůbec poprvé. S národním týmem ve čtvrtek do dějiště turnaje v Pekingu neodletí útočnice Natálie Mlýnková, jež měla pozitivní test a zamířila do izolace.

Foto: Barbora Reichová/ČOV

České hokejistky slaví po zvládnuté kvalifikaci v Chomutově historický postup na ZOH do Pekingu.

Článek

„Natálie Mlýnková nastoupila proces pětidenní karantény. Mezi náhradnicemi se našel jeden pozitivní případ a dvě holky mají podezření, že budou taky pozitivní. Proto žádná z 11 náhradnic, které spolu všechny trénovaly v Litoměřicích a kemp musel být kvůli covidu předčasně ukončen, s námi ve čtvrtek nebudou moc odcestovat," uvedl hlavní trenér ženské reprezentace Tomáš Pacina s tím, že do Pekingu ve čtvrtek odletí 22 hráček (tři brankářky, sedm obránkyň a 12 útočnic).

I proto, že z nominovaných hráček zatím měla pozitivní test na covid jen Mlýnková, nechce Pacina její místo zaplnit některou z náhradnic. Stále věří, že útočnice působící na klubové úrovni v zámořské Vermont University, se stihne vyléčit, za družstvem dorazí do Číny později a do turnaje ještě zasáhne.

„Natálie je odolná holka, která podobnou věc zažívala před odřeknutým mistrovstvím světa v Kanadě, kdy si zlomila kotník. Teď stejně jako holky tady každý den plní úkoly dle protokolu, aby za námi mohla co nejdříve přijet. Věřím, že přijede možná už na první zápas a okamžitě se zapojí do hry," přál si Pacina.

Nejspíš nejdříve po prvním či druhém zápase olympijského turnaje by do Pekingu mohly dorazit i náhradnice. Mezinárodní hokejová federace jich umožnila povolat šest s tím, že by na soupisku turnaje byly zařazeny v případě pozitivně testovaných nebo zraněných hráček.

Pacina má ale v plánu, že by využil jen čtyři náhradnice - jednu brankářku, obránkyni a dvě útočnice. „Doufáme ale, že je nakonec vůbec nebudeme potřebovat, což by byl ideální scénář. Všechny náhradnice dopředu věděly, že bychom je do sestavy dali jen v krajním případě, jakým by bylo rané zranění, které by hráčku vyřadilo na celou olympiádu, nebo kdyby víc hráček onemocnělo covidem. Teprve pak bychom přistoupili k variantě s náhradnicemi." nastiňuje Pacina své plány.

Mezi náhradnicemi nakonec nebude Karolína Erbanová, která se jako rychlobruslařka zúčastnila posledních třech ZOH a v Pchjongčchangu 2018 brala bronz ze závodu na 500 metrů. Devětadvacetiletá rodačka z Vrchlabí se totiž do přípravného kempu náhradnic kvůli zranění vůbec nezapojila.

S ohledem na nejistotu ohledně možného pozitivního testu hráček na covid je nyní úkolem číslo 1 pro Pacinu a zbytek realizačního týmu udržet psychologický stav družstva na co možná nejvyšší úrovni.

„Holky dostaly pokyny, jak se s tím psychicky i fyzicky vyrovnat. Nikdo z nás to ale nemá pod kontrolou, pravidla a nařízení se mění de facto každým momentem. Proto ani nemůžeme plánovat a moc se připravovat, co bude za další tři dny. Řešíme jen to, co bude dneska a do budoucnosti vůbec nekoukáme," uvedl Pacina.

„Holky ale složitou covidovou situace zvládají fantasticky, v malých skupinkách spolu komunikují, udělaly si mikrosvět a vytvořili si svou olympiádu, kterou hrají ve svých srdcích a duších. Pro nás jako realizační tým jsou inspirací," chválí kouč své svěřenkyně.

V Pekingu ještě před startem olympiády sehrají Češky dvě neoficiální přípravná utkání s Ruskem a Švédskem. Do samotného turnaje pak vstoupí ve čtvrtek 3. února od 5.10 SEČ (v Pekingu je o sedm hodin více) proti domácí Číně. Postupně pak ve skupině B narazí ještě v sobotu 5. února od 9.40 na Švédsko, v pondělí 7. února od 9.40 na Dánsko a v úterý 8. února od 9:40 na Japonsko. Ze skupiny B postoupí do čtvrtfinále tři nejlepší celky (doplní v něm všech pět týmů ze skupiny A), pro čtvrtý a pátý tým po základní části turnaj končí.

Reklama