Hlavní obsah

Hledá se gólman, zn. spěchá! Češi v přípravě na Peking museli povolat do branky kustoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oproti pátku, kdy se na ledě pražské O2 areny proháněli při tréninku hokejové reprezentace čtyři hráči z KHL, jich v pondělí přibyla další trojice, která již má negativní test na koronavirus. V izolaci však i nadále zůstává další pětice borců z KHL, včetně kompletního tria gólmanů Šimon Hrubec, Roman Will, Patrik Bartošák, takže národní tým musel narychlo shánět brankářskou náhradu.

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Kustodi hokejové reprezentace Petr Šulan (vlevo) a Zdeněk Šmíd na mistrovství světa 2019 v Bratislavě.

Článek

Volba nakonec padla na devětatřicetiletého kustoda Petra Šulana. Ten ve své hráčské kariéře jako brankář hokej hrál, byť to nejvýše dotáhl jen na pár zápasů do prvoligového Berouna a spíše chytal ve třetí nejvyšší soutěži za Klatovy a Rokycany nebo za tým Garges ve druhé francouzské lize.

Šulan, jenž už od roku 2010 působí v realizačním týmu extraligové Plzně jako kustod a masér, na sebe v reprezentaci neobléknul výstroj poprvé. Stejně tak tomu bylo už loni v únoru v Malmö před Švédskými hokejovými hrami.

Tehdy se tréninku nemohla zúčastnit sedmička krajánků z finské nejvyšší soutěže včetně brankářů Hrachoviny s Bartošákem, jejichž negativní výsledky testů na covid-19 dorazily jen pár minut před startem přípravy na ledě. Kouč Pešán tak měl k dispozici jen jediného gólmana Nicka Malíka, takže šel do akce Šulan.

Stejně jako nyní, kdy v brance čelil střelám obránců Kloka, Knota, Jeřábka, Šuláka, Skleničky a útočníků Lence se Sedlákem.

„Petr Šulan se toho zhostil naprosto fantasticky. Z brankářského řemesla nic nezapomněl snad má jen horší fyzičku. Jen nevím, jestli ho nebudeme muset dávat dohromady ještě ve čtvrtek v letadle. Chudák asi celou cestu do Pekingu prospí," smál se zadák Spartaku Moskva Jakub Jeřábek.

Z dvanáctky hráčů, kteří se od minulého týdne mají v Praze připravovat na olympijský turnaj v Pekingu, byli v pondělí v izolaci kvůli covidu kromě tří brankářů i obránce Mozík a útočník Hyka.

„Na ledě se v tak nízkém počtu nedají dělat taktické věci, tréninky jsou spíš o kontaktu s pukem, bruslení a udržování se fyzicky. Věřím, že každým dalším dnem se počet trénujících hráčů bude navyšovat," prohlásil Lukáš Klok.

„Trenér Pešán se nás ptá na přání, co bychom chtěli do tréninků zapracovat navíc. Vychází nám vstříc. Je to o komunikaci, všechno zatím šlape," dodal Klok.

Podle původních plánů měla první část reprezentace složená ze všech 12 nominovaných hráčů z KHL odletět do Pekingu ve čtvrtek 27. ledna. To platí i nadále, jen není jasné, jestli do letadle nasedne kompletní dvanáctka.

„S ohledem na covid se situace neustále vyvíjí. Pro ty, kteří nestihnou čtvrteční let, jsou další dva naplánovány na 2. února," řekl tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

To mají do čínské metropole zamířit reprezentanti působící v české extralize a finské, švédské a švýcarské soutěži, které stále pokračují. „Definitivní složení posádek se stále upřesňuje. Jasno bude až ve čtvrtek před odletem. Vše se odvíjí podle výsledků testů," uzavřel Zikmund.

Reklama

Související témata: