Hlavní obsah

Skandál na olympiádě! Kanaďanky odmítaly nastoupit proti Ruskám. Obě družstva hrála s respirátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Olympijský hokejový turnaj v Pekingu má první obří skandál. Utkání základní skupiny A mezi Ruskami a Kanaďankami nezačalo v 12:10 místního času, jak bylo původně naplánováno. Výběr Javorového listu před zápasem odešel do šatny a odmítl vrátit se na led. Podle zatím neoficiálních zpráv údajně proto, že sborná mu nedodala výsledky testů na covid svých hráček. Nakonec se s více než hodinovým zpožděním začalo hrát, hokejistky obou zemí ale měly pod helmami nasazené respirátory.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ruská hokejistka Alexandra Vafinová hraje v respirátoru stejně jako její spoluhráčky i soupeřky z kanadského týmu.

Článek
Fotogalerie

Peking (od našeho zpravodaje) - Ještě na rozbruslení byla obě družstva na ledě, jenže těsně před rozbruslením už zůstaly jen Rusky. Kanaďanky se odebraly do šatny, jejich trenér Troy Ryan pak na střídačce cosi probíral se sudími. Hlavní rozhodčí pak několikrát se sluchátky řešily nastalou situaci i se zástupci Mezinárodní hokejové federace, včetně jejího prezidenta Luca Tardifa.

Následně byly do šatny odeslány i Rusky. Po 13. hodině místního času se obě reprezentace vrátily na led, všechny hráčky ale na rozbruslení měly pod helmami respirátory. Ve 13:15 zápas konečně začal a respirátory ani jedno z družstev nesundalo. Ty budou mít údajně do té doby, než Kanaďanky obdrží výsledky testů ruských hráček.

Podle redaktorky ESPN Julie Stewartové-Binksové realizační tým Kanady uvedl, že hráčky si po Vánocích testně zkusili jeden trénink s respirátory. „A bylo to hrozné. Jako byste vdechovali mokrý respirátor a měli pocit, že se dusíte," napsala Stewartová-Binksová na svém Twitteru.

Pro třetí třetinu už Rusky respirátory odložily, stejně jako všechny čtyři rozhodčí. Kanaďanky ale s ochranou dýchacích cest celý zápas dohrály. Výběr Javorového listu zvítězil 6:1.

Velmi pravděpodobně tak bude mít zpoždění i zápas českých hokejistek s Dánskem, který měl ve Wukesongu začít v 9:40 SEČ právě po utkání Rusek s Kanaďankami.

Reklama

Související témata: