Hlavní obsah

Snowboardkrosařka Jacobellisová se dočkala první zlaté olympijské medaile

Olympijskou vítězkou ve snowboardkrosu se stala Lindsey Jacobellisová. Šestatřicetiletá Američanka se prvního zlata dočkala při páté účasti na hrách a 16 let po fiasku v Turíně, kde ji o vítězství připravil trik na posledním skoku.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Americká snowboardkrosařka Lindsey Jacobellisová během medailového ceremoniálu na olympijských hrách.

Článek

Jacobellisová při neúčasti dvojnásobné olympijské medailistky Evy Samkové, která v Pekingu chybí kvůli zlomeným nohám, vyhrála v dnešním finále před Chloe Trespeuchovou z Francie a Meryetou Odineovou z Kanady.

Jediná česká zástupkyně Vendula Hopjáková skončila po tvrdém pádu v osmifinále.

Jacobellisová se představila na pátých hrách, ale zatím dosáhla jen na velmi hořké stříbro v roce 2006. V Turíně bezpečně vedla, jenže na předposledním skoku se pokusila o trik pro pobavení fanoušků a po pádu dojela druhá.

Foto: Mike Blake, Reuters

Lindsey Jacobellisová slaví svůj vůbec první olympijský triumf.

"Můžou o tom (lidé) mluvit, jak dlouho chtějí. Protože díky tomu jsem se stala člověkem, jakým jsem nyní. Díky tomu jsem byla stále hladová po úspěchu a bojovala jsem," přiznala Jacobellisová motivaci.

Dnes šestinásobná mistryně světa nic nepodcenila. Hned po startu se ujala vedení, které bez větších problémů udržela až do cíle. "Nebyla jsem si stoprocentně jistá, ale protože jsem nikoho kolem sebe periferně neviděla, věřila jsem, že jsem první. Byl to neuvěřitelný okamžik, vůbec mi to v té chvíli nepřišlo skutečné," popsala své pocity Jacobellisová, jež v Pekingu získala první zlatou medaili pro USA a stala se nejstarší americkou vítězkou v historii zimních her.

Foto: Profimedia.cz

Američanka Lindsey Jacobellisová během závodu na olympijských hrách.

Na cestě do čtyřčlenného finále vyhrála Jacobellisová všechny tři vyřazovací jízdy. "Cítila jsem se jako vítězka už po postupu do finále, protože každá z těch jízd byla těžká. Kvalita soupeřek je mnohem větší než před 16 lety," srovnávala.

Svou cestou od zatracení k triumfu chce Jacobellisová inspirovat mladé sportovkyně. "Chyby z minulosti vás nedefinují," vzkázala. "Když to dotáhnete takhle daleko, jste vítězi. Snažte se z každé zkušenosti poučit a vezměte si to s sebou do dalšího života," dodala.

Související témata: