Hlavní obsah

Šmíd na olympiádu nakonec nepojede. Nedvěd s Pešánem nominovali poslední jméno pro Peking

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastěji se skloňovalo jméno Ladislava Šmída, sám jej zmínil i generální manažer nároďáku Petr Nedvěd. Pětatřicetiletý liberecký obránce se ale posledním pětadvacátým nominovaným českým hokejistou pro olympijský turnaj v Pekingu nakonec nestal. Přednost dostal o sedm let mladší zadák Třince David Musil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Musil během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Beijer Hockey Games.

Článek

Šmíd se minulý víkend po téměř třech měsících vrátil do sestavy Bílých Tygrů, když loni v říjnu musel podstoupit další operaci zad, se kterými má problémy dlouhodobě. Aktuální sezonu, která má být jeho poslední v bohaté kariéře, ale olympiádou neozdobí.

„Není tajemstvím, že s trenéry jsme uvažovali i o Ladislavu Šmídovi. Nakonec jsme se s ním shodli, že přestávka kvůli operaci byla přece jenom příliš dlouhá a že je škoda, že se na led nemohl vrátit dříve. Sám řekl, že přemýšlí i o tom, zda by to bylo férové vůči dalším hráčům," vysvětluje generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd.

David Musil, jehož otcem je někdejší bývalý vynikající obránce František Musil a dědou legendární útočník Jaroslav Holík, dosud za národní tým odehrál 47 zápasů a startoval i na dvou posledních světových šampionátech.

„David je zkušený obránce, kterého máme prověřeného a v reprezentaci odvádí spolehlivé výkony. Pasuje do role, pro kterou s ním počítáme," řekl Nedvěd o obránci, jenž má na svém kontě dva extraligové tituly s Třincem.

V úplné nominaci české reprezentace pro Peking tak figurují tři brankáři, osm obránců a čtrnáct útočníků. Nejvíce hráčů, dvanáct, působí v KHL, pět nastupuje v domácí extralize, čtyři v nejvyšší švýcarské, tři ve švédské a jeden ve finské soutěži.

Do pondělí 24. ledna můžou Nedvěd s Pešánem nominaci jakkoliv změnit a to klidně i bez udání důvodu. Po tomto datu už můžou přistoupit ke korekcím jen v případě zranění či pozitivního testu na covid-19. Seznam náhradníků čítá hned 30 jmen.

V pondělí začal v Praze přípravný kemp pro hráče nominované z KHL, které je nyní kvůli covidu přerušena. První část reprezentace složená právě z krajánků z KHL má odletět do Pekingu 27. ledna, šest z 12 borců má ale aktuálně covid a jsou v karanténě. Druhá část mužstva, kterou po tomto datu ještě čekají zápasy na klubové úrovni, pak odletí 2. února. O čtyři dny později odehrají Češi v čínské metropoli tréninkové utkání se Švédskem.

Češi se v základní skupině v Pekingu střetnou ve středu 9. února s Dánskem, v pátek 11. února se Švýcarskem a v sobotu 12. února s Ruskem. Kvalifikace play off je na programu v úterý 15. února, čtvrtfinále ve středu 16. února, semifinále v pátek 18. února, souboj o třetí místo v sobotu 19. února a finále v neděli 20. února.

Nominace české hokejové reprezentace na ZOH 2022:
Brankáři:
Šimon Hrubec (Omsk/KHL)
Roman Will (Čeljabinsk/KHL)
Patrik Bartošák (Chabarovsk/KHL)
Obránci:
Ronald Knot (Nižněkamsk/KHL)
David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL)
Lukáš Klok (Nižněkamsk/KHL)
Jakub Jeřábek (Spartak Moskva/KHL)
Vojtěch Mozík (Vladivostok/KHL)
Tomáš Kundrátek (Třinec)
Libor Šulák (Vladivostok/KHL)
David Musil (Třinec)
Útočníci:
Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.)
Jiří Smejkal (Lahti/Fin.)
Vladimír Sobotka (Sparta)
Hynek Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)
Radan Lenc (Chabarovsk/KHL)
Michal Řepík (Sparta)
Tomáš Hyka (Čeljabinsk/KHL)
Jan Kovář (Zug/Švýc.)
Matěj Stránský (Davos/Švýc.)
Lukáš Sedlák (Čeljabinsk/KHL)
David Krejčí (Olomouc)
Michael Špaček (Frölunda/Švéd.)
Michael Frolík (Lausanne/Švýc.)
Tomáš Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)

Reklama

Související témata: