Hlavní obsah

V Olympii byl slavnostně zapálen oheň pro zimní OH v Pekingu

Olympie

V Olympii byl při slavnostním ceremoniálu, který se kvůli opatřením proti koronaviru konal bez diváků, zapálen oheň pro únorové zimní olympijské hry v Pekingu. Tradiční štafeta s pochodní Řeckem byla letos i kvůli obavám z protestů proti uspořádání her v Číně zrušena.

Foto: Costas Baltas, Reuters

V Olympii byl při tradičním slavnostním ceremoniálu zapálen oheň pro únorové zimní olympijské hry v Pekingu.

Článek

Dnešní program narušili tři aktivisté, kteří se snažili upozornit na porušování lidských práv v Číně. Ti přelezli plot a s cedulí s nápisem "Ne hrám genocidy" se snažili vniknout do míst, kde se konal ceremoniál. Zabránili jim v tom policisté.

Po zažehnutí ohně bude pochodeň převezena na Akropoli a v úterý ji při krátkém ceremoniálu na Panathénském stadionu v Aténách převezmou čínští organizátoři. Ještě týž den bude oheň převezen do Číny. Hry v Pekingu začnou 4. února, kvůli koronaviru se budou konat bez zahraničních fanoušků.

Olympijský oheň se v historickém prostředí antické Olympie zapaluje pomocí zrcadla a slunečních paprsků. Bez přítomnosti veřejnosti se v březnu uskutečnilo i zapalování ohně před hrami v Tokiu, které byly kvůli pandemii koronaviru o rok odloženy.

Reklama

Související témata: