Hlavní obsah

Václavík stále čeká na negativní test a modlí se, zatímco Jislová už poznává čínský mráz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět z deseti českých biatlonistů nominovaných na ZOH už je v Číně, všichni se tam srovnávají se sedmihodinovým posunem a z prvních dojmů hlásí venkovní teplotu mínus šestnáct stupňů Celsia. Bohužel smolař Adam Václavík musí zůstávat doma a s reprezentačními kolegy komunikuje jen přes sociální sítě.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Biatlonista Adam Václavík měl po příjezdu ze Světového poháru v Anterselvě pozitivní test na koronavirus a nestihne odlet na ZOH do Pekingu.

Článek

Po návratu z posledního dílu Světového poháru v italské Anterselvě měl pozitivní test na koronavirus a musel nastoupit do domácí izolace, takže nemohl ani odletět ve čtvrtek olympijským charterem z Ruzyně do Pekingu. „Bohužel v pátek jsem byl znovu na testu, který ještě vyšel pozitivně, i když hodnoty se zlepšují a jasně ukazují, že virová nálož z těla ustupuje. Musím doufat, že v neděli už mi přijde negativní výsledek," líčí biatlonista.

„Situace je to vážně dost nepříjemná, protože mně od pondělí prakticky nic není, žádné zásadní příznaky nemám, ale testy zatím pořád vycházejí blbě," uvažuje 27letý Václavík, jenž potřebuje mít alespoň čtyři negativní testy v následujících pěti dnech, aby mohl uvažovat o odletu na ZOH ještě před jejich pátečním zahájením.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Václavík během tréninku v Novém Městě na Moravě.

Do smíšené štafety, která se běží hned v sobotu 5. února, s ním trenéři ale počítat nemůžou. „Mikuláš Karlík z Číny psal, že ho tam nemám dlouho nechat samotného. Samozřejmě mě to hodně mrzí, loni mě covid vypekl před mistrovstvím světa a teď to zase schvátilo mě. Už se jen modlím, aby to dobře dopadlo a mohl jsem za klukama odletět," vykládá Václavík.

V domácích podmínkách nemůže dělat moc jiného, než jen čekat. „Aby tělo nezlenivělo, tak se snažím šlapat na rotopedu," přibližuje. Zkouší si i střelbu na suchu. „Jak to jen půjde, šel bych z karantény na lyže i s flintou. Musím doufat, že třeba už v neděli to klapne, naděje umírá poslední," uvažuje Václavík

První trénink v dějišti ZOH mezitím absolvovala česká reprezentace a biatlonistka Jessica Jislová prostřednictvím webu ČOV vzkázala: „Tratě se mi hodně líbí, myslím si, že profil je celkem pro mě. Tady v horách vládne dost mrazivé počasí, naštěstí jsme měli trénink v docela dobrou dobu, kolem oběda. I když docela foukalo, dalo se to. Sníh je celkem přemrzlý, jsem zvědavá, co to udělá pak v čase závodů, které jsou tady plánovaný až k večeru," doplnila.

Reklama

Související témata: