Hlavní obsah

Valijevová vysvětlila dopingový nález užitím dědových léků na srdce

Krasobruslařka Kamila Valijevová vysvětlila dopingový nález užitím dědových léků na srdce. Patnáctiletá Ruska to uvedla před arbitráží CAS, která jí nakonec umožnila startovat v soutěži žen na olympiádě v Pekingu, která dnes začne krátkým programem.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová během olympijských her v Pekingu.

Článek

Valijevová měla pozitivní test na zakázaný trimetazidin v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu. Výsledky kontroly ale byly zveřejněny až poté, co pomohla Rusku ke zlatu v olympijské soutěži družstev.

Díky rozhodnutí ruské antidopingové agentury se Valijevová vyhnula suspendaci, proti čemuž se postavily Mezinárodní olympijský výbor (MOV), Světová antidopingová agentura (WADA) i bruslařská unie, ale CAS jejich odvolání zamítl.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová při tréninku na ZOH v Pekingu.

Slyšení u arbitráže v pondělí trvalo šest hodin. "Její právníci přinesli několik důkazů, které vinu zpochybňují. Zakázaná látka se jí měla dostat do těla poté, co si omylem vzala dědovy léky na srdce," citovala agentura Reuters předsedu disciplinární komise MOV Denise Oswalda.

MOV dnes také informoval o tom, že vzorek B Valijevové zatím nebyl vyhodnocen. Už v pondělí oznámil, že pokud se Ruska v soutěži žen umístí na stupních vítězů, budou medaile předány až po vyřešení případu. Odložen byl i ceremoniál soutěže družstev.

Reklama

Související témata: