Hlavní obsah

Závod sdruženářů na velkém můstku vyhrál Nor Graabak, Vytrval dojel osmnáctý

Olympijský závod sdruženářů se skokem na velkém můstku vyhrál Nor Jörgen Graabak, jenž vylepšil své druhé místo ze středního můstku. Jan Vytrval finišoval v mrazivém počasí v Čang-ťia-kchou po deseti kilometrech osmnáctý, zbylí členové českého kvarteta skončili ve třetí desítce.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jan Vytrval během závodu sdruženářů.

Článek

Norský triumf umocnil Jens Luraas Oftebro, jenž skončil druhý čtyři desetiny za Graabakem. Bronz v závěrečném spurtu vedoucí trojice získal třiatřicetiletý Japonec Akito Watabe.

Smutným hrdinou závodu byl Jarl Magnus Riiber. Hvězdný Nor se teprve v pondělí dostal po deseti dnech z izolace, kam musel po pozitivnímu testu na koronavirus po příletu do Pekingu a přišel kvůli tomu o závod na středním můstku. Úřadující trojnásobný vítěz Světového poháru a čtyřnásobný mistr světa vyhrál suverénně skokanskou část a do běhu vyrážel s náskokem 44 sekund. Většinu z něj ale ztratil už zhruba po dvou kilometrech na konci prvního okruhu, kdy vjel do špatného koridoru a musel se vracet. Poté se ještě držel ve vedoucí skupině, z ní ale dva kilometry před cílem odpadl a dojel vyčerpaný osmý.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Norský sdruženář Jarl Magnus Riiber závod i přes velký náskok nezvládl.

Jeho třicetiletý krajan Graabak zopakoval na velkém můstku triumf ze Soči 2014. Pro celkově už třetí olympijské zlato si dojel z dvanáctého místa po skoku, když se podobně jako v předchozím závodu v Pekingu dostal do čela až v dramatickém finiši. Šampion ze středního můstku Vinzenz Geiger z Německa byl dnes sedmý.

Vytrval si v běhu polepšil oproti skokanské části o pět míst a dojel osmnáctý s dvouminutovou ztrátou. Tomáš Portyk, jenž byl na středním můstku nejlepší z Čechů dvacátý, měl před cílem podobný problém jako Riiber. I on se musel vracet na správnou trasu a skončil sedmadvacátý. Ondřej Pažout a Lukáš Daněk se seřadili na 29. a 30. místě.

Reklama

Související témata: