Hlavní obsah

Životní sezona univerzála se zálibou v kybernetice. V čem Novákovi pomohl Bauer?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po osmi letech mohli díky němu fanoušci opět sledovat boj českého běžce na lyžích o stupně vítězů ve Světovém poháru. Michal Novák překvapil i sebe dvěma pátými místy mezi elitou, a i když Tour de Ski mu výsledkově tolik nevyšla, díky své univerzalitě může pomýšlet na dobrý výsledek při všech startech v Pekingu.

Foto: Sport.cz s využitím Czech Ski and Snowboard

Michal Novák

Článek
Kdy bude v akci v Pekingu?
Měl by absolvovat všechny disciplíny. Jako první ho čeká třicetikilometrový skiatlon v neděli 6. února od 8.00 SEČ (v Pekingu je o sedm hodin více), v úterý 8. února se jede sprint volně s kvalifikací od 9.50 a vyřazovacími rozjížďkami od 11.55. V pátek 11. února je na programu od 8.00 patnáctka klasicky, o dva dny později ve stejný čas štafeta na 4x 10 km, ve středu 16. února klasický sprint dvojic se semifinále od 10.40 a finále půl hodiny po poledni. Program uzavře v sobotu 19. února od 7.00 padesátka s hromadným startem volně.

Vy už jste se v sezoně prosadil do elitní desítky ve sprintu i distančních závodech. Dá se říct, že podobných univerzálů ve špičce ubývá?

Trendem je specializace. Závodníci, kteří se zaměřují jen na sprint, jsou osvalení a trénují jen dynamiku. Na druhou stranu jsou tam lidi, jako byl Petter Northug a teď Klaebo nebo Bolšunov, kteří vyhrávají oboje. Nevíte, jestli se specializovat, nebo být trpělivý a půjde to.

Vy volíte druhou cestu?

Zatím jo. Mě baví jak sprinty, tak distance, nechtěl bych být zaměřený jen na jedno. I když příprava je odlišná, sprinteři mají víc posilovny, častěji trénují rychlost. A když je extra dlouhý trénink, třeba šest osm hodin, tak sprinteři ho nejdou a absolvují jen čtyři hodiny.

Naděje pro Peking

Profily českých sportovních hvězd a rozhovory s největšími medailovými nadějemi pro zimní olympijské hry v Pekingu 2022, které začínají 4. února a končí 20. února.

Zmínil jste se o legendárním Petteru Northugovi, kterého jste vždy uváděl jako svůj vzor. Právě díky jeho univerzalitě?

Určitě. Bylo úžasné, že vyhrával sprint i padesát kilometrů. V atletice je to nemožné, ale na lyžích záleží na technice, jak se umíte pohybovat, a pak můžete být i hodně rychlý.

Úzce spolupracujete s výrobcem svých lyží Salomon, kterému poskytujete i zpětnou vazbu. I to pomohlo k vašemu progresu?

Rozhodně vnímám posun. Opravili chyby a můžu podat výkon, jaký chci. Dávají mi hodně kvalitního materiálu, což dělá rozdíl. Jsme v kontaktu prakticky pořád. Přes léto, kdy jsme na ledovci, v lyžařském tunelu, i před sezonou, kdy děláme finální rozřazení lyží, což není u všech firem zdaleka obvyklé.

Po minulých hrách v Pchjongčchangu skončil Martin Jakš či Aleš Razým a vy jste se rázem v 21 letech stal jedničkou mužského týmu. Bylo to svazující?

Naštěstí v tomhle ohledu nebyl o náš sport takový mediální zájem, tak jsem to moc neřešil. Spíš bylo znát, že Aleš Razým mi dělal takového mentora v týmu, byl jsem rád pod jeho vedením. I předtím Lukáš Bauer přinášel motivaci pro celý tým, že tam je někdo úspěšný.

Michal Novák
běh na lyžích
Narozen: 26. 10. 1996 v Karlových Varech
Bydliště: Nové Hamry
Stav: svobodný
Klub: Dukla Liberec
Trenér: Vasil Husák
Největší úspěchy: vicemistr světa do 23 let z Lahti 2019, 4. ve sprintu dvojic s Luďkem Šellerem na SP v Ulricehamnu 2021, 5. ve stíhačce na 15 km volně na SP v Ruce 2021, 5. na 15 km volně na SP v Lillehammeru 2021
Účast na ZOH: Pchjongčchang 2018 – 57. ve sprintu klasicky, 43. na 15 km volně, 9. ve štafetě na 4x 10 km

V reprezentaci jste se ale potkali krátce.

Jeden rok. Ale vědomí, že tam nejsme jen my mladí, co jsme jezdili víc vzadu, ale i někdo hodně dobrý, bylo důležité, abychom se netopili v té frustraci.

Bauer nyní trénuje polskou reprezentaci, jste v kontaktu?

Stává podél trati a hrozně fandí, i nám dává informace, to je super. Občas se vidíme na Božím Daru, párkrát jsem si zatrénoval i s Poláky, probíhá to přátelsky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Czech Ski & Snowboard (@czeskisnowboard)

Sám jste se v minulosti zmiňoval o tom, že běžecké lyžování zažívá v Česku i ve světě úbytek pozornosti oproti minulým letům. Co by mu podle vás pomohlo?

Jednak aby nebyli Norové a Rusové tak suverénní a byla špička promíchanější. A možná ani program není tak zajímavý, že se pořád střídá 15 kilometrů a sprint. Taky kolikrát proti biatlonu jezdíme na delších okruzích, jedeme někam do lesa, kde nás nikdo nevidí. Mediálně je biatlon v Česku hodně v popředí, v televizi je pořád. Ale věřím, že když mají lidi rádi biatlon, mají rádi i běh na lyžích.

Sám si biatlon v televizi pustíte, když zrovna máte čas?

Podívám se rád a fandím našim. S pár z nich se znám, v létě se potkáme, oni nám i poskytují pás na kolečkové lyže v Jablonci nad Nisou. Někdy si i napíšeme třeba s Jessikou Jislovou, znám se taky s Michalem Krčmářem.

Zmínil jste se o rusko-norské dominanci, na druhou stranu bitvy Klaeba s Bolšunovem jsou kořením současných závodů. Ke komu z nich máte blíž?

Určitě je lepší, když tam jsou dva. Bolšunova jsem nedávno potkal v sauně, a jak Rusové jsou trochu odtažitější, překvapilo mě, že byl docela sympatický a choval se mile.

Co ho čeká do ZOH
Možná už žádné závody. Do startu her byly v plánu dva Světové poháry, jenže ten víkendový ve francouzském Les Rousses byl kvůli koronaviru zrušen a poslední předolympijský díl SP ve slovinské Planici už plánovala česká reprezentace kvůli závěrečné přípravě na Peking vynechat. Rozhodnutí, jestli původní plány kvůli hrozící dlouhé závodní pauze nepřehodnotí, ještě nepadlo.

V čem má český tým ještě rezervy, co se týče zabezpečení, proti těmto velmocem?

O tom se ani moc nemluví mezi lyžaři, ale mají přístup k výzkumu a vývoji vosků. My máme k dispozici jen to, co je na trhu. Mají speciální oddělení lidí, kteří se starají o struktury lyží, zvlášť na velké akce si vezmou strukturovače a vyvíjejí struktury speciálně pro to místo.

Vy jste měl v týmu přezdívku Mr. Computer z doby, kdy jste se s vrcholovým sportem snažil skloubit studium kybernetiky. Zůstala vám?

Už mi tak skoro nikdo neříká. Při studiu jsem nedělal pořádně ani jedno a zůstat u obojího by bylo to nejhorší. Byl jsem mladý, měl ve sportu potenciál, který se snažím naplnit, a vzdělávám se sám. Baví mě umělá inteligence s aplikací do fyziky nebo kosmologie.

Skloubit běh na lyžích se studiem forenzní analýzy zvládla vaše sestra Petra, která také sbírala úspěchy. Letos jste překonal její šesté místo ze Světového poháru.

Pro mě v tom byla velký vzor, jak to zvládla. Na druhou stranu se to pak možná projevilo v lyžování, že není úplně na svém potenciálu. To její šesté místo z Lillehammeru si pamatuju, měla pak i super výsledky v Kanadě. Jeden z druhého jsme nadšení, když se nám daří, občas se povede absolvovat i společný trénink, ale jinak lyžování tolik neřešíme.

Co vás tedy kromě lyžování a kybernetiky dokáže zaujmout?

Chtěl bych se naučit hrát na piano. Ségra hraje, v tom je taky velký vzor, a hrozně mě to táhne. Chtěl bych si skládat nějaké melodie sám. Už jsem chtěl začít vloni a nějak jsem se k tomu nedostal, tak snad na jaře.

Reklama

Související témata: