Hlavní obsah

Zoufalství a bezmoc Davidové má nečekané vysvětlení. Zaslouží omluvu, říká kouč

Aktualizováno

Nebyl to start olympiády, který by hlavní české biatlonové eso nadchnul. Po svém úseku smíšené štafety Markéta Davidová působila bezradně. Na tratích Národního biatlonového centra se vyloženě trápila a netušila proč. To se ukázalo až po závodě.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Markéta Davidová při střelbě během závodu smíšených štafet v Pekingu.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) – Dlouhodobě patří mezi běžeckou špičku, jenže na svém úseku měla až třináctý čas. Zaostávala za biatlonistkami, které by se s ní normálně neudržely. „Nebyla jsem schopná jet, bohužel," hlesla. „Nestačila jsem vůbec nikomu, akorát mě všechny předjížděly," posteskla si.

Pořadím se propadala i přes čistou střelbu a tři dobíjení ve stoje, což ve větrných podmínkách nebyla žádná ostuda. „Jsem ráda, že jsem takhle střílela. Vítr se trochu uklidnil, neměla jsem žádné poryvy, stojka byla moje chyba," hodnotila.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Česká biatlonistka Markéta Davidová během závodu smíšených štafet.

„Ale na trati to bylo ryzí zoufalství. Od začátku. Tak bezmocně jsem se podle mě ještě necítila. Vůbec netuším, čím by to mohlo být," kroutila hlavou pár minut po závodě a pořád jí v hlavě vrtalo, co mohlo způsobit její trápení.

„Takhle šíleně se mi v životě nejelo. Doufám, že jsem to rozdýchla a bude to lepší, jinak si nedokážu představit, že bych měla takhle trpět více než šest kilometrů," říkala s výhledem na pondělní patnáctikilometrový vytrvalostní závod, v němž je úřadující mistryní světa. „Musím si to s někým vyhodnotit," plánovala.

Jenže náznak nečekaného vysvětlení nabídl hned po závodě trenér mužské reprezentace Ondřej Rybář. „Mluvil jsem s Markétou i klukama ze servisu, Makula zaslouží velkou omluvu, stalo se faux pas s lyžemi," popisoval.

Co přesně se stalo? „Došlo k chybě při finální přípravě jejích lyží. Náš servis se snažil situaci ještě zachránit a na poslední chvíli lyže předělat. Dopadlo to tak, že Markéta jela na částečně připravených lyžích," upřesnil kouč a sportovní ředitel svazu v jedné osobě pro web biatlon.cz.

"Markéta bojovala, ale ten boj byl předem prohraný," dodal Rybář.

Reklama

Související témata: