Hlavní obsah

Nizozemského reportéra při živém vstupu v Pekingu přerušila bezpečnostní služba

Reportéra nizozemské veřejnoprávní televize NOS během živého vstupu při slavnostním zahájení olympijských her v blízkosti stadionu Ptačí hnízdo v Pekingu přerušila bezpečnostní služba. Jeden z mužů, kteří k němu na ulici přišli, ho chytil kolem těla a odváděl pryč. Další se snažil zakrýt kameru. Podle vyjádření Mezinárodního olympijského výboru šlo o ojedinělou událost, která neovlivní zpravodajství zahraničních médií o hrách v Pekingu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kontrola dokladů na vlakové stanici v Pekingu. Ilustrační foto

Článek

„Samozřejmě jsme byli v kontaktu s NOS, byla to politováníhodná okolnost," citovala agentura Reuters mluvčího MOV Marka Adamse. "Myslím, že někdo byl příliš horlivý. On (reportér) pak mohl ihned poté s pomocí místních zástupců před kamerou vystoupit," řekl mluvčí.

Nizozemská televize však popřela, že by ji MOV kontaktoval. "Nikdo z MOV s vedením NOS, vedoucím zpravodajství v Pekingu ani naším korespondentem o včerejší události nemluvil," citovala agentura Reuters vyjádření NOS.

Reportér Sjoerd Den Daas uvedl, že se mu něco takového nestalo poprvé. „V posledních týdnech mně i některým zahraničním kolegům policie bránila nebo nás zastavovala při referování o tématech souvisejících s hrami," uvedl na twitteru.

Účastníci her, včetně novinářů, jsou během her omezeni v uzavřeném okruhu, který zahrnuje dějiště soutěží, mediální centrum a ubytování.

Komunistická Čína čelí kritice kvůli omezování lidských práv a panují obavy, že během her se bude snažit ovlivňovat i práci zahraničních médií a vyjadřování účastníků olympiády. MOV ujišťuje, že smlouva podepsaná s hostiteli dává sportovcům i novinářům možnost svobodného projevu. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se musejí zdržovat v uzavřené bublině.

„Tyhle věci se stávají a myslím, že je to jednorázové. Doufám. Ujišťujeme vás, že v rámci uzavřené bubliny budete moci pokračovat ve své práci," řekl Adams.

Reklama

Související témata: