Hlavní obsah

Badmintonisté Ruska a Běloruska se mohou od února vrátit do soutěží BWF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová badmintonová federace (BWF) od února pustí ruské a běloruské reprezentanty jako neutrální sportovce do mezinárodních soutěží. Vedení organizace dva dny po skončení mistrovství světa v Kodani oznámilo, že Rada BWF schválila pravidla návratu sportovců s ruskými a běloruskými pasy do turnajů počínaje 26. únorem 2024.

Foto: archiv Terezy Švábíkové

Česká badmintonistka Tereza Švábíková. (ilustrační foto)

Článek

BWF vyloučil zástupce obou zemí ze soutěží vloni v březnu po invazi Ruska na Ukrajinu. Letos v dubnu vedení federace oznámilo, že neshledalo žádné uspokojivé ospravedlnění pro zrušení jejich suspendace.

Odmítlo tak následovat doporučení Mezinárodního olympijského výboru, který vyzval jednotlivé sportovní svazy, aby reprezentantům z Ruska a Běloruska umožnili návrat za jasně daných podmínek jako neutrálním sportovcům.

Nyní ale svůj postoj BWF přehodnotila. „Máme pocit, že rozhodnutí zrušit suspendaci ruských a běloruských sportovců, kteří splňují kritéria pro účast jako individuální neutrální sportovci, je pozitivní krok vpřed v rámci našeho úsilí o podporu míru a solidarity,“ uvedl v prohlášení prezident BWF Poul-Erik Hoyer.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.