Hlavní obsah

Soupeře Plzně už řeší i premiér Fiala. Pustí Rusy a Bělorusy do ČR? Tobol vyhrožuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odvetný zápas posledního předkola fotbalové Konferenční ligy mezi Plzní a Tobolem Kostanaj má divokou předehru. Řeší se případný vstup tří ruských a jednoho běloruského hráče kazachstánského mužstva na území České republiky. Podle spolumajitele Tobolu hrozí, že pokud tito fotbalisté nebudou moct utkání v Plzni hrát, kazachstánský tým k němu nenastoupí.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Ibrahim Traore v osobním souboji během duelu 4. předkola Konferenční ligy na půdě Tobolu.

Článek

Rusko-běloruská čtveřice do Prahy s týmem nepřicestovala. „O aktuální situaci ohledně hráčů Tobolu Kostanaj víme a pečlivě ji monitorujeme. Do těchto chvil nemáme informaci o tom, že by tito hráči vstoupili nebo pobývali na našem území,“ napsal Sport.cz tiskový mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Jde o Rusy, brankáře Ivana Konovalova, obránce Alberta Gabarajeva a útočníka Pavla Kirejenka a běloruského obránce Pavla Zabelina. Tři z těchto hráčů nastoupili v úvodním utkání minulý týden proti Plzni, která v Kazachstánu vyhrála 2:1.

Tobol se zatím nevzdává naděje, že by dorazili dodatečně. „Bohužel hráčům z Ruska a Běloruska nebylo umožněno odcestovat s námi. Pořád věříme, že se situace vyřeší, dostanou vízum a přicestují přes nějakou jinou zemi. Nastoupili bychom, pokud by nemohli hrát? Teď bych řekl, že spíš ne,“ uvedl spolumajitel Tobolu Alimžan Kaldijarov.

Server Sports.kz připomíná, že bojkotem zápasu by se Tobol vystavil nejen hrozbě kontumace, ale i vyřazením z evropských pohárů na delší dobu.

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu vláda v červnu schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území. Bělorusko se sice do války aktivně nezapojilo, umožnilo ale Rusku podnikat útoky ze svého území.

Foto: Jiří Lizec

Choreo fanoušků Tobolu Kostanaj před utkáním s Viktorií Plzeň

Podle výkladu Národní sportovní agentury by startu ruských a běloruských hráčů Tobolu na západě Čech nemělo nic bránit. „Ruští fotbalisté hrající za kazašský klub by podle našeho výkladu mohli nastoupit k utkání v Plzni, aniž by došlo k porušení vládního usnesení, jelikož jsou členy týmu nereprezentujícího Rusko ani Bělorusko,“ citoval Deník mluvčího Národní sportovní agentury Jakuba Večerku.

Zástupci ministerstva měli podle serveru opačný názor, do situace se ale údajně vložil premiér Fiala, který měl hráčům z Ruska a Běloruska slíbit, že dostanou výjimku. „Jsme připraveni postupovat tak, abychom nepoškodili zájmy a prestiž českých fotbalových klubů v Evropě,“ řekl Deníku mluvčí vlády Václav Smolka.

Vládní nařízení podle výkladu Národní sportovní agentury platí jen pro reprezentanty svých zemí. Přesto v červenci na tenisovém Prague Open nestartovaly žádné ruské ani běloruské hráčky poté, co policie na ruzyňském letišti jednu z nich nevpustila do Česka. Tenisté a tenistky z obou těchto zemí startují na turnajích pod neutrálním statusem a bez státních symbolů.

Reklama