Hlavní obsah

Baseballisté budou příští rok hostit ME, cílí na historickou medaili

České baseballisty čekají příští rok dva vrcholy. Vedle březnové účasti na prestižním turnaji World Baseball Classic v Japonsku budou hostit od 24. září do 1. října v pěti městech mistrovství Evropy. Tým trenéra Pavla Chadima si dal za cíl vyprodat všechny své zápasy a získat historicky první medaili.

Foto: baseball.cz, Tomáš Icík

Odhodlání českým baseballistům nechybí. Archivní foto

Článek

O soupeřích české reprezentace ve čtyřčlenné základní skupině rozhodne sobotní los v rezidenci primátora Prahy. Národní tým je nasazený do skupiny A, která se bude hrát v Ostravě. Dalšími hostitelskými městy budou Praha, Brno, Třebíč a Blansko. O konečné umístění si Češi zahrají na stadionu úřadujících domácích šampionů Draků Brno.

"Uděláme maximum, abychom splnili sen několika baseballových generací, mezi kterými jsem byl i já jako hráč. Za posledních třicet let mělo medaile na mistrovství Evropy jedenáct různých zemí a Česko ještě ne. To chceme změnit," poukazuje Chadim.

Dalšími účastníky ME budou Belgie, Francie, Chorvatsko, Itálie, Izrael, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Řecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina a Británie. Titul z roku 2021 budou obhajovat Nizozemci, Češi skončili naposledy pátí. Rusko bylo kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině vyloučeno.

"Samozřejmě to nebude vůbec snadné, protože hrát před domácím publikem bude hodně náročné. Budeme se muset hodně věnovat i psychické stránce, ale věřím, že nám fanoušci pomohou. Je to náš sen, který chceme proměnit ve skutečnost," doplnil Chadim,

Před víkendovým losem si na rozdíl od většiny hráčů nepřál Nizozemce. "Jsou oproti ostatním zemím trochu odskočení. Mají hráče z MLB, takže bych si přál na ně narazit co nejpozději. Ve skupině není moc místa na klopýtnutí, i když postupují dva týmy," uvedl reprezentační kouč. Dosavadním maximem reprezentace je čtvrté místo z roku 2014.

Češi se postarali o historický úspěch už v září, kdy se poprvé probojovali na World Baseball Classic. V březnu v Tokiu narazí na domácí Japonce, Jižní Koreu, Austrálii a Čínu. "Budeme mít dva vrcholy. Chceme uspět na World Baseball Classic i na mistrovství Evropy. Naším cílem je ale posunout baseball i díky propagační a náborové road show 'Česko hraje baseball', která pojede po tuzemsku od dubna do samotného šampionátu," řekl předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Novým generálním partnerem asociace a domácího šampionátu je skupina ČEZ, finančně pomáhá i Národní Sportovní agentura. V Česku se bude konat ME potřetí. Češi naposledy spolupořádali turnaj před osmi lety s Německem, předtím ho hostili také v roce 2005.

Šampionát se bude hrát podruhé ve formátu s šestnácti týmy. "Na organizaci pracujeme už dlouho. Chceme z mistrovství Evropy udělat show, která tady v baseballu ještě nebyla. Věříme, že tomu pomohou výkony hráči, ale také fanoušci. Chceme plný dům při každém zápasu českého týmu a úžasnou atmosféru, která hráčům pomůže," dodal Ditrich.

Reklama

Související témata: