Hlavní obsah

Běhny se vrátily! RunCzech jarní závody přitáhly hodně nováčků, říká Capalbo

Oblíbené běžecké akce se letos vrátily do českých měst v podobě 1/2Maratonů. Do Karlových Varů, Českých Budějovic nebo Olomouce přivedly zmíněné akce tisíce turistů a zároveň rozhýbaly tisíce lidí. „Děkovali mi, že jsme jim po těžkých dobách s koronavirovou pandemií nebo válkou vrátili radost. Jarních závodů se zúčastnilo na 38 tisíc lidí, což považuji za velký úspěch," hodnotil Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech. Právě on už od devadesátých let učí Čechy běhat.

Foto: RunCzech

Carlo Capalbo, šéf běžeckého seriálu RunCzech

Článek

Máte za sebou jarní část. Jak bylo náročné po letech odkladů kvůli pandemii všechno zorganizovat?

Velmi. Je potřeba doplnit, že půlmaratony se uskutečňují hned po maratonu v Praze, takže po akci roku musíme za krátkou dobu mobilizovat všechny síly. Jsem ale hrdý na to, že jsme všechno zvládli. A to navzdory tomu, že se dost významně obměnil organizační tým, kde máme plno nových mladých lidí. Radost mi dělá, že se až na pár drobností všechno zvládlo.

Co je pro vás měřítkem úspěchu?

Počet registrací na závod a pak celková energie a atmosféra, kterou na závodech vidím. Jsem u každého startu závodu a pak také u toho, kdy lidi dobíhají do cíle. Často si tam s nimi plácnu. Zároveň s běžci mluvím, což je někdy úžasné."

Jak to myslíte?

Protože naše půlmaratony jsou právě o osobních příbězích a překonávání individuálních limitů. Je neuvěřitelné se procházet cílem a vidět ve tvářích vyčerpání ale zároveň euforii. Je to naprosto jiná dimenze emocí. Třeba v Českých Budějovicích jsem mluvil s běžcem, který tam běžel už podesáté. Pro některé běžce jsou tyto závody hlavní sportovní událostí, na kterou celý rok trénují.

Foto: RunCzech

Část sestavy elitních běžců pro půlmaraton: Abel Chipchumba, Peres Jepchirchirová, Edith Chelimová a Benard Kimeli

Takže to není tak zlé a lidé mají stále zájem o běhání a aktivní způsob života?

Oproti ročníkům před pandemii pozorujeme jen miniaturní propad, což nás těší. Teď jsme navíc otevřeli registraci na další ročníky a evidujeme velký zájem. Oproti minulosti ale pozoruji větší emoce v cíli. Pandemie přiměla zejména lidi ve středním věku se hýbat, běhat. A hodně nováčků se zúčastnilo našich půlmaratonů. O to silnější bylo vidět, když se objímali po doběhu s rodinou. To je na tom nejúžasnější a tohle mě nikdy nepřestane bavit.

Podle studií vaše akce přinášejí městům rozhýbání ekonomiky díky turistům. Podařilo se to také letos?

Rozhodně. Jsem v pravidelném kontaktu s místními politiky. Berou naše akce jako velký svátek. Vědí o tom, že do městského nebo krajského rozpočtu přináší RunCzech půlmaratony desítky milionů korun. Na to jsou vypracované studie. Sjíždí se do jejich měst běžci z celé republiky, ale také ze zahraničí. Dobře je to vidět třeba v zaplněných hotelech. K tomu mám jednu historku.

Jakou?

Recepční při rozhovoru s kolegou u snídaně povídala, že se do hotelu vrátily zase běhny. Zpočátku jsem nevěděl, co to slovo znamená, ale pak mi došlo, že tím nemyslí nějaké sprosté slovíčko, ale účastníky půlmaratonů. (smích) Jen je takto vtipně pojmenovala. Pro hotely a tento trh jsou naše akce důležitou událostí, což se potvrdilo také letos.

Očekáváte, že bude růst počet běžců na vašich závodech?

Počítáme s tím. Co mám zprávy, tak hodně lidí přechází na běhání také z toho důvodu, že je to ekonomicky nejvíce výhodný sport a aktivita. Vždyť se podívejte, bohužel bude docházet ke zdražování sportu kvůli vysokým výdajům za elektřinu. Pro sport je to špatná zpráva. Docházet bude ke zdražování tréninků a pro mnohé rodiny to bude neudržitelné. Ale běhání takové náklady nepotřebuje, stačí si koupit dobré boty a sportovní oblečení.

Reklama

Související témata: