Hlavní obsah

Bezchybný Lipták se na MS dělí po prvním dnu kvalifikace trapu o vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijský vítěz v trapu Jiří Lipták zvládl na mistrovství světa ve sportovní střelbě bezchybně první den kvalifikace a po třech položkách se dělí o vedení s dalšími pěti soupeři. Jednačtyřicetiletý český brokař trefil v Baku všech 75 terčů, soutěž bude pokračovat ve čtvrtek dvěma položkami po 25 pokusech a následným finále pro šest nejlepších střelců. Jediný terč dosud ulétl Pavlu Vaňkovi, David Kostelecký si připsal tři chyby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní střelec Jiří Lipták v akci.

Článek

Lipták předloni vyhrál olympiádu v Tokiu, v loňském roce se stal podruhé mistrem Evropy a má na kontě čtyři triumfy ve Světovém poháru. Titul z mistrovství světa mu ale ve sbírce chybí, nejlépe byl dvakrát třetí.

Loňským triumfem na ME v Larnace Lipták vystřílel účastnické místo na olympiádě v Paříži a v Baku už další získat nemůže. Reálnou naději na jeden ze čtyř takzvaných „kvótaplaců“, které jsou v Ázerbájdžánu k mání, drží ale po prvním dnu Vaněk. Zatím mu ulétl jen osmý terč v pořadí a drží se v kontaktu na jedenáctém místě, ale s jedinou chybou na kontě bude ve vyrovnané soutěži pokračovat ještě dalších devět brokařů.

Zlatý a stříbrný olympijský medailista z OH Kostelecký už má vyhlídky horší. Začal sice bezchybnou položkou, v další ale jednou minul a v zatím poslední dvakrát.

V soutěži žen mají české reprezentantky velkou ztrátu, nejlepší Martina Matějková je s 11 chybami na 56. pozici. Všech 75 terčů trefila jen trojnásobná mistryně světa a olympijská šampionka z Londýna 2012 Jessica Rossiová z Itálie.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.